Everything you need to know about Yamaha FZ150i

Yamaha FZ150i

Inline FZ
Inline FZ

Yamaha Fz150i News

16 January 2008, Hong Leong Yamaha Motor Sdn. Bhd. launched the Yamaha FZ150i model, Malaysia's first 150cc fuel injection street model at the First World Hotel, Genting Highlands Genting Highlands, Pahang. The newly developed 150cc liquid cooled 4-stroke SOHC single cylinder 4 valve engine complete with fuel injection system, forged piston, diasil cylinder and balancer offers smooth power delivery and torque for superb and exhilarating performance. The fuel injection system which Yamaha has successfully incorporated into the FZ150i ; optimises fuel and air mixture resulting in exceptional engine response, acceleration, startability and fuel consumption plus clean emission. Couple with this a link-type monocross suspension which minimises vibrations and an exposed delta-box frame for stability and maneuverability for excellent handling and riding comfort.

1st Quarter 2010, Hong Leong Yamaha launch a new variant of the FZ, it's the same cosmetic upgrade (shield headlamp, new color schme) as the 2010 Indonesia Vixion. No engine modification was done.

FZ150i Information

 
This is an ongoing reviews and comments on the Malaysian Yamaha
FZ150i motorcycle.
 
Introduction
There are currently 2 + 1 version of this Yamaha 150cc.
The first is the Yamaha V-ixion which was launched in Indonesia.
Second is the Malaysian Yamaha FZ150i and the latest one is the
Indian Yamaha YZF-R15. The first 2 have the same features, the third
is a super sport with 6th gear. 
 
Malaysia's first 150cc fuel injection street model was launched
on the 16 January 2008.
 
Technical Specifications
Overall LxWxH : 2,000 x 705 x 1,035 mm 
Seat Height : 770 mm 
Wheelbase : 1,282 mm 
Ground Clearance: 167 mm 
Dry weight : 114 kg 
Fuel capacity : 12.0 litres 
Clutch type : Wet, multiple-disc 
Transmission : constant mesh 5-speed 
Cooling System : Liquid 
Brake front/rear: Single disc brake / Drum Brake
 
Handling
One of the best bike to handle corner. But beware the double and side
stand will hit the road if you lean to low.
At certain lean angle (estimated more than 50%) the engine will auto turn
off. This is one of the preventive measure to prevent any damage to the
engine.
The seat and front and rear suspension is comfortable enough for long distance.
The handle bar is uncomfortable, will cause pain around the palm.
 
Performance 
Top Speed :140-150kmph (need to play with RPM, achivable but hard)
Crusing Speed : 110kmph (for fuel efficiency)
Fuel Consumption: 35km/1 liter (110-120kmph crusing speed)
0-100 kmph : 30 seconds 
Note: You need to play with the rpm to find the hidden power of FZ. 
Modification 
Piston and Blok :From 60mm(recommended) to 65mm (not recomemded yet)
Cam: I still have no info on this, had tried 2 type but does not
give any performance.
Update on the Cam, currently using custom cam (i don't have the details yet)
able to reach 145kmph to 160kmph during a JOMBOROI ride with 
fz150i.co.nr forummer, a definite must for customise FZ engine.
Fuel Injection Controller.


________________________________________________________________________

Comments:- Disable 340 comments

shah 5 years ago

fz ke lc ke under yamaha..ujan basah jugak huhu


Jangan pening kepala 5 years ago

Salam..pendapat saya kalau ada duit lebih @ kerap konvoi jauh2 angkat le FZ sebab sedap,save minyak dan stabil..Itu je dari saya..yg tak pi ride jauh suka celok2 angkat le LC..Tapi pengalaman saya la,byk sahabat FZ dulu2 mereka ni pernah pakai LC,GT dan lain2..tanya2 je la mereka..Sy dulu pakai GT128,LC sy tak minat..Tapi skrg FZ150i warna biru la..keburukan time drive sakit telor..he he he


omprakash 5 years ago

Aritu saya ke Serawak dan ada jugak nampak brother sana pakai fz150 ni sampai ke Serikin dan Bau.


Dhunter 5 years ago

sy bru angkat new fz last week.fz memang mantAp,jimat petrol,prblm skng ni..payah dpt accessories fz di keningau nih...fz sya ni blm habis pantang..sabarrr


ryu rain 5 years ago

moto bro skrang bleh pi brapa??150km??hehe


kedekak 5 years ago

Ermm..dah pakai dekat 3thn setengah.. So far Engine, body, performance still mantap..

Yg penting..Jimat Minyak..Realitynya minyak lebih jimat dr moto EX5 modified aku dulu...huhuhuh.. Tp serius, mmg jimat minyak..Quality barang tip top..tak yah modify2..pakai je yg sedia ada..dah mantap..Cukup bulan n mileage, tukar minyak hitam..aku pakai semisentetic.

Engine still smooth. Besstt..

Cuma overhaul je blum buat lagi utk every 25000mileage.

ekekkeke..

Lenjan..


zzz 5 years ago

so far guna FZ model baru nie yg ak bru angkat sebulan peerrghhh mmg mantap lah dr segi penjimatan minyak..full tank ley g sampai 430km..tp ak bwk xlaju la,ulang alik p kejer jer.


ryurain 5 years ago

hakhak dngar kata pakai spoket 17-35 bleh dpt sampai 160.btoi ka??teringgin gak nk tukar ni.

lagi satu,dngar kata tukar cabel plug ngan plug bleh tmbah laju lg.btoi ka???

korang kalo buh rm5 bleh pi sampai brapa km???


Budak Kangaq(eDi) 5 years ago

han02-

Sudah 2 tahun post ni dibuat,

masih ada yg bandingkan speed FZ dgn motor2 lain,

Yamaha tak mereka cipta FZ untuk kelajuan

Yamaha mereka cipta FZ untuk penjimatan minyak

Pada yang suka kelajuan, sila cari motor lain

Kirannya anda membeli FZ untuk kelajuan, anda

telah beli motor yang salah.

aku setuju kata2 Han nih. aku nak amik FZ kerna sbb2 di atas. tank besar, jimat, boleh maintain 120/130.(berat aku 45kg ja.hehe) untuk digunakan berulang alik dari Perlis-Kuala Lumpur..

sapa suh SUZUKI tak keluarkan tank besar2.. penat nak isi minyak byk2 kali tau. :-) sori..


Budak Kangaq(eDi) 5 years ago

emmm.. aku pun hairan..baca komen di atas yg pasal budak2 LC nih. kan LC dan FZ sama2 brand. mmg budak2 LC ni belagak ka ha.?(tak semua la). tu pun nak test2.

aku ni owner SUZUKI Shogun 125, pun jadi mangsa. mentang2 la CC besar skit. dah la moto panas. nasib baik aku Rider..bukan Rempit..

aku pun nak angkat FZ jugak..sbb tank besar. :D


omprakash 5 years ago

Baguih norick hang punya pendapat. So.. bak kata squitword 'Hudup untuk tunggang dan tunggang untuk hidup'. Jadi nak hidup tu jaga-jagalah di jalanraya. Hormati diri sendiri dan orang lain. Jadilah warga dan bangsa yang berdisiplin.


norick 5 years ago

bg aku pedulik ler budak2 LC ke saper ke nak berlagak atau poyo ngan moto mereka. Itu org tak ada akal. Mana diaorg tau power to weight ratio? Yg dia org tau, cc 150 tu mesti power dari 135. Bukan diaorg kire power band ke, horse power ke, tyre diameter ke...sbb diaorg BANGANG. So, apa pun moto korang pakai, ikut suker tekak korang. Kalo mampu, g beli moto yg power rangers. Kalo x mampu, beli je moto kecik. FZ ni modified best. Leh jadik R6 atau leh jadik street fighter (body kit la). Aku suker moto ni...nak beli gak ah...hehehe


solehin 5 years ago

btul ckp omprakash...lagi satu, masa jalan kat zebra crossing pun kena hati2..


omprakash 5 years ago

Semasa menunggang di lubuhraya, cuba elakkan tayar berada di atas garisan putih terutama waktu hujan kerana ia kurangkan cengkaman roda pada jalanraya dan mudah tergelincir. Kalau mampu guna tayar yang berkualiti dan lembut getahnya.Satu cara lagi kurangkan kelajuan.

Berhati-hati semasa menunggang terutama bila berselisih dengan lori kerana dua kejadian baru ini di mana tayar lori tercabut akan membahayakan anda yang sedang memandu. This is the real story... so be careful.

kalau ada sesiapa jumpa windscreen Fz150i lampu baru (bukan lampu bulat)sila bagi tau saya nak tempah.


efZ 5 years ago

Sebaik la kerajaan letak cukai superbike tinggi2.Kalo tak mesti ramai geng2 superbike yang berlagak.Baru naik cupchai dah blagak, bila naik superbike tak tau le cam ne...


serizawa 5 years ago

beli fixi bike..best


omprakash 5 years ago

Mai kita pakat kayuh gerek pi mana pun, badan sihat, jimat belanja, kalau tak larat angkat gerek mot atas bas ke, keretapi dan tak kena bayar parking lot. He he he he.... Melayu... Melayu....


zulineder 5 years ago

klaka la korg yg gaduh2 ni.. yang kaya HONG LEONG jugak!!!!!!!yg susah n miskin ni kita sume ni la yang dok gaduh muahahhaha


nami 5 years ago

actually, fz boleh 120 - 140 ja sebab meter dia ikut meter kereta. kalau xpercaya, cuba try ngan kawan2 ka, yang pakai kereta la. cuba dua2 bawak sama speed, confirm sama. kalau korg cuba moto lc or apa2 ja ngan kereta, if lc and kereta tu bawak let say dalam 100, confirm x sama laju. so the conclusion is, meter moto fz ni sama ngan meter kereta x)


han02 profile image

han02 5 years ago Author

Nak daftar ke forum fz150i.co.nr

Mula2 isikan detail yg lengkap:-

-Pastikan username guna nama yg sesuai dan sedap didengar

-Check email selepas register, anda akan terima notis

terima atau reject. Notis ni ada kala dpt cepat adakala

lambat sebab admin kerja sukerela bukan 24jam mengadap pc

-Dah dapat notis sila ikut arahan dalam notis tu


    Sign in or sign up and post using a HubPages Network account.

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    No HTML is allowed in comments, but URLs will be hyperlinked. Comments are not for promoting your articles or other sites.


    More by this Author


    Click to Rate This Article
    working