World War 1 Pop Quiz

World War 1 1914-1918

World War one is studied in schools all over the world as a part of their curriculum and of course when learning about something no matter the subject teachers have a way of spoililng your day by throwing in a pop quiz or even an exam when you least expect it.

Wouldn't it be great if you knew the questions and the answers to those questions before your teacher even thought about quizzing your class?

This page was made just for you, it contains a list of the 10 most asked Pop Quiz and Exam questions related to World War One and of course the answers, it also contains some useful links to pages to help you with your World War One class projects.

Most Asked WW1 Questions

World War 1 Questions

1) When did World War 1 take place? ( or you could be asked When did the war begin? or when did the war end?)

Answer. World war one began on August the 4th 1914 and ended on the 11th of November 1918, you may just get extra credit for giving the exact dates.

2) Which event Sparked the start of the war?

Answer.

The Assassination of Archduke Franz Ferdinand in Sarajevo on June 28th 1914 was the final straw that led to the Great war.

3) What was the other name for World War 1?

Answer.

World War 1 was also called The Great War.

4) Many people said that the war would be over by Christmas, but it soon became apparent that the war would be a long drawn out affair Why?

Answer.

Both sides dug Trenches which made it difficult for either side to gain ground on the other.

5) Name one of Germany's allies in World War 1?

Answer.

Germany only had three allies in World War one they were Austria Hungary, The Ottoman Empire and Bulgaria

6) Who was the American President during World War 1?

Answer.

Woodrow Wilson

7) When did America enter the war

Answer.

6th of April 1917

8) What was the area between the opposing trenches called

Answer.

The area from one trench to an opposing trench was called No mans land.

9) Poison Gas was used by the German army during the war but what was the gas

Answer.

The poison Gas used was Chlorine

10) When did the war end?

Answer.

The cease fire was signed on the 11th of November 1918 bringing an end to hostilities.





World War 1 Help Pages

When studying World war one pupils are often asked to complete a project pertaining to the trenches, It could be that you are asked to write a letter to a family member about what life is like for a soldier in the trenches or it could be that you are asked to write about the daily routine of a soldier fighting in the trenches.below you will find a list of articles written by me that should help you through these assignments.

Germany's Plan to invade France Via Belgium The Schlieffen Plan

The road to War The causes of World war one

What was life like for a soldier fighting in the trenches? Trench Warfare

What was the daily routine in the trenches and what did the soldiers eat? A day in the trenches

Weapons used in World war 1 World War Weapons

A letter from a soldier in the Trenches A letter from the trenches

Why did America enter the War? America declares war on Germany

How much did WW1 Cost? The cost of war

Women in WW1 The changing role of women in WW1





More by this Author


Comments 4 comments

Swetankraj profile image

Swetankraj 4 years ago from India

I have already remembered such questions which i have attended few weeks ago. Really nice and informative too.


WD Curry 111 profile image

WD Curry 111 4 years ago from Space Coast

Alright! I've got it now. Hold on while I write this down on the back of my belt.


LauraGT profile image

LauraGT 4 years ago from MA

Love the pop quiz! In a strange way, WW1 brought my husband and I together. He was very impressed that I not only knew what city Archduke Ferdinand was in when he got shot, but that I had stood on that street corner when visiting Sarajevo!


Pamela Kinnaird W profile image

Pamela Kinnaird W 4 years ago from Maui and Arizona

I enjoyed this hub and I look forward to reading a few of the articles you've linked for us. So many men went to war so naively. All of our parents' parents were naïve. Who could know the horrors until the war began to unfold. Voted up. Sharing.

    Sign in or sign up and post using a HubPages Network account.

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    No HTML is allowed in comments, but URLs will be hyperlinked. Comments are not for promoting your articles or other sites.


    Click to Rate This Article
    working