Multiple-Choice Quiz: How well do you know British and American literature?

Source

© 2012 by Aurelio Locsin.

The following multiple-choice quiz tests your knowledge of British and American literature. Choose the correct answer for each question. Since this is a test of your knowledge, please do not consult the Internet or books for your answers.

You’ll find the answers at the end of the quiz. Please put your scores in the Poll and in Comments. You can also put suggestions for improvement in Comments.

Thanks to daisymariposa for coming up with the idea with her hub So You Think You Know European Geography?

William Shakespeare
William Shakespeare
Charles Dickens
Charles Dickens
Tennessee Williams
Tennessee Williams

1. Who wrote the Sun Also Rises about an American expatriate journalist who travels from Paris to Pamplona, Spain, to observe the running of the bulls.

A) F. Scott Fitzgerald
B) Ernest Hemingway
C) Tennessee Williams
D) Jake Barnes

2. What Shakespeare play is about a prince who contemplates suicide after the murder of his father, the king?

A) Hamlet
B) Othello
C) Macbeth
D) Henry IV

3. What kind of literary form is this?

There was an Old Man with a beard,
Who said, 'It is just as I feared!
Two Owls and a Hen,
Four Larks and a Wren,
Have all built their nests in my beard!'

A) Limerick
B) Sonnet
C) Stanza
D) Sestina

4. What was the name of the slave whom Huck helps to escape in Mark Twain’s Adventures of Huckleberry Finn?

A) Tom
B) Isiah
C) Remus
D) Jim

5. Who wrote the phrase Rose is a rose is a rose is a rose?

A) William Shakespeare
B) Gertrude Stein
C) Emily Dickinson
D) William Wordsworth

6. Which of these women is not a poet?

A) Jane Austen
B) Emily Dickinson
C) Elizabeth Barret Browning
D) Maya Angelou

7. In what state is Tennessee Williams’ Cat on a Hot Tin Roof set?

A) Louisiana
B) Georgia
C) Tennessee
D) Mississippi

8. What do you call the main character of a literary narrative?

A) antagonist
B) protagonist
C) tritagonist
D) foil

9. In Charles Dickens’ Tale of Two Cities, which two words belong in the asterisks of the following opening line It was the * of times, it was the * of times?

A) best worst
B) longest shortest
C) highest lowest
D) least most

10. Which of the following works has not won a Pulitzer Prize?

A) Harvey by Mary Chase
B) The Age of Innocence by Edith Wharton
C) To Kill a Mockinbird by Harper Lee
D) A Rose for Emily by William Faulkner

Answers

1-B, 2-A, 3-A, 4-D, 5-B, 6-A, 7-D, 8-B, 9-A, 10-D

What score did you get?

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
See results without voting

More by this Author


Comments 15 comments

Victoria Lynn profile image

Victoria Lynn 4 years ago from Arkansas, USA

Loved it! Got them all right but the last one. I guess that Master's in English came in handy. :-) That was really fun. I like these quiz hubs. May have to try some of my own. Really cool idea. Voted useful, interesting, awesome, and up!


Becky Katz profile image

Becky Katz 4 years ago from Hereford, AZ

Interesting, I missed two. I guess I need to read the classics again. I haven't in awhile.


tammyswallow profile image

tammyswallow 4 years ago from North Carolina

I got 9 out of 10.. Hooray. Missed the one about roses. Fabulous idea! Voted up!


FloraBreenRobison profile image

FloraBreenRobison 4 years ago

The only one I did not know was the last one about the Pulitzer prize.


sholland10 profile image

sholland10 4 years ago from Southwest Missouri

I think I got all 10, but I am not sure of the last one either, so I put 9. :-) This was fun!! THANKS for SHARING! :-)

UP and shared!!


cebutouristspot profile image

cebutouristspot 4 years ago from Cebu

X_X I only got 4 out of 10. Most of the question I don't even have a clue :(. It was fun though. Thanks for Sharing


ThoughtSandwiches profile image

ThoughtSandwiches 4 years ago from Reno, Nevada

Well happily...when I am completely lost in Europe due to a lack of geography skills...I will be able to chat up cute foreign girls with my knowledge of literature...i scored a 10.

After the Geography quiz battering...my Ego thanks you...um...and so does my ID.

Thomas


Melovy profile image

Melovy 4 years ago from UK

I need to brush up on my American literature I see, because I got all the European ones right, but 2 of the American ones wrong. Thanks for the hub.


Leave of Wisdom profile image

Leave of Wisdom 4 years ago from Sydney

The relief is that there ARE still quizzes about the great minds in history. They are starting to remove the Classics from the teaching curriculums! Thankfully a great mind of our time, former Australian Prime Minister John Howard gets it right saying that the English syllabus taught in Australian schools is being dumbed down by "rubbish" postmodern literature. He said "I think there's evidence of that in different parts of the country ... when the, what I might call the traditional texts, are treated no differently from pop cultural commentary, as appears to be the case in some syllabuses."

Mr Howard said authorities seemed too willing to succumb to political correctness at the expense of quality traditional literature.

"I share the views of many people about the so-called postmodernism ... I just wish that independent education authority didn't succumb on occasions to the political correctness that it appears to succumb to," he said.

(from smh.com.au)


GodsAngel1 profile image

GodsAngel1 4 years ago

6 out of 10, but in all fairness, I would do much better with quotes from Dr. Suess or "Where the Wild Things Are". I am a children's author, after all.


PDXKaraokeGuy profile image

PDXKaraokeGuy 4 years ago from Portland, Oregon

fun quiz. I got 7 :-) I missed numbers 5, 7 and 10


phdast7 profile image

phdast7 4 years ago from Atlanta, Georgia

That was fun and interesting. I only got seven right out of ten. M excuse, I only minored in English, and it was a really long time ago. :)


Peggy W profile image

Peggy W 4 years ago from Houston, Texas

Well now...this was a mind stretcher. Not admitting my score! Haha! Voted up, interesting and useful.


alocsin profile image

alocsin 4 years ago from Orange County, CA Author

I probably wouldn't have done very well on this quiz, Peggy W ;)


ishwaryaa22 profile image

ishwaryaa22 4 years ago from Chennai, India

I got 6 out of 10. In this way, my knowledge has improved by learning the correct answers to my wrong answers! Thank you for constructing this smart and mind-boggling quiz! Well-done!

Thanks for SHARING. Useful & Awesome. Voted up and Socially Shared.

    Sign in or sign up and post using a HubPages Network account.

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    No HTML is allowed in comments, but URLs will be hyperlinked. Comments are not for promoting your articles or other sites.


    Click to Rate This Article
    working