Pamela Foland's Sanctuary

Sanctuary was originally built as a small base in the core of a large asteroid establishing support systems, medical facilities and quarters for the factors. At that time it existed as an almost regular world within a regular dimension. There were small folds of space-time opening into Sanctuary holding nature preserves and environmental exhibits used to save species and to train factors in "real" world environments.

The population grew rapidly as the factors brought friends and relatives there for their safety. The base also became a sanctuary for refugees of all sorts, people and animals which were unable to fight for themselves. Men, women and children were soon crammed into every available space, for a short time people slept in shifts. There was more space but much of that was taken up by enclosures for endangered plants and animals. Not long after having been founded, it was necessary to renovate Sanctuary making more room for the refugees which flooded in.

Near the end of Sanctuary's first renovation, the factors and their allies were driven seek refuge within Sanctuary when the dark caused the complete collapse of the dimension where Sanctuary was located. Seeing it coming, the factors combined their full telempathic abilities, amplified them to their fullest with the best of their technology and folded the fabric of space time around Sanctuary in an attempt to survive. Sealed off from the rest of the dimension they were trapped as the space-time fabric of the collapsing dimension coalesced, and formed a thick callus around Sanctuary. Due to the process of separating it from its old universe a shield, blocking evil and disease, was formed. Evil couldn't enter, and wasn't there to begin with, but it left room to explore the nature of evil because it could crop up inside.

Within Sanctuary a handful of years passed, before the space-time callus thinned enough to allow the factors to leave Sanctuary. After suffering years of severe overcrowding, one of the first things the factors did once freed from their home, was to establish Colony as an overflow home for some of the refugees.

Initially, Sanctuary was very linear and bunker like, but as the population of refugees grew later expansions within the asteroid modified it into a more natural park-like place. For each successive expansion they excavated above the ones before, digging ever upward and deeper into the asteroid. Each level had its own individual gravitational field generator, establishing polarity for that level.

The original living quarters were later used mainly for research labs, administration and other factor related offices. A few of the original founders still kept quarters there to the end, but most moved up into the more comfortable, less claustrophobic levels above.

The main living areas were designed to resemble Earth. The largest strictly residential area resembled a small city with streets, but had more of a small town feel. The whole level was divided into areas designed around different styles of regional architecture attempting to preserve the ethnic cultures of Sanctuary's diverse population. It was possible to pass from an area resembling Main Street USA to an area more reminiscent of China Town.

Some transportation was provided by electric vehicles which were kept in garages right off of the street. The communally owned vehicles were slightly larger than golf carts, and bare many design similarities. The "street", which was just wide enough for two carts to safely pass one another, was bordered by two pedestrian sidewalks. There was usually a lot of foot traffic but few carts. The street level was lined with small shops and artistically placed garage openings.

There was a second level of activity, a catwalk was built above the sidewalks with glass elevators on each corner providing street access. The upper level was mostly access to residential dwellings. What looked like sky was actually a holographic simulation only three stories above the street. Civic "buildings" like schools, churches and libraries were located on the corners of the residential level.

While the fronts of the residences opened to the "street" the rear of the residences opened onto large park like green spaces. Each "house" had its own back yard with access to the much larger green space behind. There was a high domed ceiling to the green space offering a four story simulated sky which thanks to holography looked as infinite as Earth's own.

There wasn't just simulated nature within the folds of Sanctuary. Several major environments were also held safe. They were referred to as the conservation zones, and were used to house threatened and endangered species, some of which are extinct on their home worlds. While the architecture of Sanctuary was noteworthy, it's purpose was even more so. It was established as a home base and safe zone for the factors.

Comments 2 comments

marshacanada profile image

marshacanada 5 years ago from Vancouver BC

Intersting ideas and descriptions, and clearly written. I like it.


Rinna profile image

Rinna 4 years ago Author

Thank you I have five books written in the same universe which are available on Amazon.com, search term Pamela Foland.

    Sign in or sign up and post using a HubPages Network account.

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    No HTML is allowed in comments, but URLs will be hyperlinked. Comments are not for promoting your articles or other sites.


    Click to Rate This Article
    working