ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel
  • »
  • Autos»
  • Motorcycles, Sports Bikes & Riding

Frequently Asked Questions for Yamaha FZ150i

Updated on March 15, 2011

1. What is the top speed for this motorcycle?
The top Speed for this motorcycle is 130kmph

2. What is the mileage for FZ?
Up to 500km on a tank full with speed 60-90kmph and maintaining the rpm at 5000-6000.

3. What is advisable crusing speed and how is the mileage?
Suggested cruising speed is 110-120kmph and the mileage estimated at 400-420km.

4. Is the maintenance expensive?
The maintainence is affordable.

5. But this motorcycle is using Fuel Injection.
You do not need to service the fuel injection each time you service your motorcycle.

6. How much does the Fuel Injection cost if it's faulty.
RM500+.

7. What ....so expensive!!!
You only changed it if it is broken. Even normal carb wil cost RM200+ or more.

8. My Honda Cbr 150/ Suzuki FXR150/Belang150 is faster than this motorcycle, why?
The Honda Cbr 150 and Suzuki FXR150 is a Super Sport Bike, while Belang150 is a moped bike, all tune for speed, FZ is tuned for fuel efficiency and it's a naked bike..

9. My Yamaha LC 135 is faster than this motorcycle, why?
The LC is lighter and more aerodynamic than the FZ.

10. If FZ is slower than a moped motorcycle, why should i buy it?
Speed is not the main point for FZ, it's built for fuel efficiency with reasonable speed.

11. My moped bike is also fuel efficient!
It may be so, but you need to fill it often if you are travelling long distance.

12. Is there any modofication to improve the performance?
Yes there are few refer to www.fz150i.co.nr for more info.

13. The FZ look like old and ugly.
Beauty is in the eye of the beholder.

14. Is there any assessories available?
Yes there are few refer to www.fz150i.co.nr for more info.

15. Is there any group for this motorcycle?
Refer to www.fz150i.co.nr for more info.

16. What are the differences between the FZ around the world?
India FZ, naked version and fairing version. Both have 6th gear
Malaysia, Indonesia, Singapore and Philipine, naked and have 5 gear

17. Will variant of FZ India be available in Malaysia?
Same question asked to Yamaha Malaysia, no comments.

18. How do you know all this info?
I am a proud owner of black FZ and I join the FZ150i.co.nr forum.

19. Huh my bike can cruise at 110-120kmph!!
Good for you, maybe we can test your milleage at that speed.

20. Are you planning to change your bike?
Yes when the time is right. But I will not letgo of my FZ.

Comments

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    • profile image

      manusia 6 years ago

      Baru pasal motor dah nak gaduh!

      Tuan tanah, jika tempat komen ni hanya

      memecah belahkan org, saya berpendapat

      baik dilock sahaja.

      Banyak lagi isu yg patut kita beratkan dari

      isu motor sapa lagi laju.

      Maaf jika terkasar bahasa.

    • profile image

      budakbodo 6 years ago

      salam,slamat siang n malam,,

      fz laju ke lc laju ke sama jer...x yah nk gado2...

      lc135,fz 150...kt situ dah tau...jgn le prtikai...

      bab yg kata budak lc rempit kene langgar lori yg aku x puas hati...ko boleh jamin ker ko pkai fz x kene langgar lori...ko ckp biar berakal ckit....silap2 ko tido ari ni sok2 dah xder... ko boleh ker nk elak...

      len kali nk ckap pkai otak...pk2 kan renung2kan....

    • profile image

      FZ owner...... 6 years ago

      fz memang puas ati pkai...

      lau men long distance rileks je..

      xyah risau psal minyak...

      performance pon okey...

      xde la slow sgt...

      140 da ckup laju la utk save minyak..

      proud of FZ15oi...thanx to yamaha...

      berhati-hatilah di jalan raya...(to FZ riders)

    • profile image

      FZkluang 6 years ago

      FZ memang save minyak.. Full tank sambil bawak 110 - 120 aku bleh pegi 440km.. syokk... bawak jauh selesa, santai je rasa.. i love my FZ150i.. proud of 'her'..

    • profile image

      Lunatics 6 years ago

      BELANG_RAIDER

      wah, motor bro memang laju kan..lepas tu mesti kena tinggal balik dengan FZ tu sebab bro gi isi minyak..yg tu la salah satu kelebihan FZ, fuel save..memang x laju, tapi ley gak sampai ke tempat destinasi dengan cepat sebab x perlu berhenti banyak kali isi minyak

      setiap motor ada kelebihan sendiri, cam belang pada laju nya, FZ lak fuel save..so, klu nak bandingkan tentang kelajuan bandingkan la dengan motor yang diciptakan ntk kelajuan..FZ ni dicipta untuk mereka yg nak fuel save akibat hrga minyak sekarang ni yang makin melambung naik

      hargai lah motor anda pada kelebihan nya sendiri..enggang sama enggang, pipit sama pipit..

    • profile image

      pemilik black fz  6 years ago

      diorg igt sume org satu dunia nih nk moto yg laju2, bwk moto full throttle..

      fz lg mahal dr lc, belang..mst fz ade kelebihan yg buatkan org kat luar sane beli..

      klu rider tu nk laju xkan dorg beli fz kot..aku mmg da tau fz nih xlaju, tp aku beli sbb minat..tu sbb ade peribahasa rambut same hitam hati lain2..

      p/s:bkn sume org nk moto laju2

    • profile image

      Alexi Laiho 6 years ago

      tak habis2 cerita pasal moto memasing lagi laju

      bawak rilek2 sudahhhhhhhhhh

      semua moto ada lebih, ada kurang

      kalau bebudak FZ ni minat laju, dah lama dorang beli RXZ

      dah tentu harga RXZ murah sikit dari FZ

      kalau betul LC tu laju, dah lama bebudak RXZ jual moto

      moto standard compare dgn motor standard la

      moto dah bikin pun nak compare dgn moto standard

      mmg bodoh matematik la orang tu

    • profile image

      BELANG_RAIDER 6 years ago

      bagi aku, fz ni memang makanan ak je kt highway, slalu gak ade mamat fz poyo ni cucuk2 aku, skali ak full throttle memng bekampung la kene

    • profile image

      MatDee 6 years ago

      Salam utk oner FZ. apa yang pasti FZ ni x digunakan oleh bebudak sekolah, pakcik nak pi noreh, india nak pi kebun, minah nak nyongket, pak lebai na pi surau. FZ ni exclusif untuk true rider yang x merempit...yang berjiwa naked... smart rider siap jacket and kasut kulit ( jaga safety) jaga moto always kilat and bersih... ikut peraturan jalanraya....

    • profile image

      Kurosakii 6 years ago

      Dubidubidu...parking jap..I love my FZ.

    • profile image

      katak00 6 years ago

      aku xpuas ati la ngan FZ lampu bulat,hehehe...windshield dh da, tp yg lampu br ni susah gla nk cari...spa2 tau kt na da jual windshield utk lampu br????

    • profile image

      bocet 6 years ago

      >..salam..

      >..haha apa ke lawak dak tu, kalau nak bandingkan motor pun jangan la sampai camtu sekali..kalau standard dengan standard la, memang la LC modi ley menang ngan FZ standard..tp LC tetap akan loose gak kalau long distance dengan FZ..awal2 lagi dah g tau yg FZ ni dicipta untuk penjimatan minyak, kalau nak laju angkat SBK terus la bhai, x perlu nak modi2 dah confirm laju..

      >..yg syok FZ ni ley modi jadi macam2 rupa..x caya masuk la forum FZ tu, confirm korang terkejutnya..kalau lain2 motor mungkin cuma tukar warna cover set dan modi untuk bagi laju ja, tp FZ boleh di katakan Infinity untuk mody..kalau x aku x mampu ubah suai rupa motor aku sampai 7 kali..

      >..laju2 nak p mana ja pun, jumpa traffic light merah berhenti, meter minyak E pun berhenti gak, tapi untuk FZ meter E tu lambat sikit la ye hehe..proud owner of Yamaha FZ150i

    • profile image

      shah 6 years ago

      ok perhatian/dpd info RMCkb:club kami ingin mnjemput anda club FZ150kb utk mnyertai club kami iaitu RMC y d'tubuhkn smenanjung malaysia jd kami ingin memperluaskn/memperbesarkn utk bikers2 y 150cc keatas iaitu dgn cra mnhubungi kami d'talian (0142140554-YIE)/(0139660280-SHAH) president/naib club RMC KELANTAN dgn itu jgn segan silu utk brtemu dgn kami d sekitar kb d'arapkn kedtangan anda amatlah d'alu2kn sekian::SALAM pertemuan RMC/IBC

    • profile image

      acai 6 years ago

      dulu memula aku beli fz pon.. ada gak la tak puas di hati.. ye la.. dah penah pakai kris korek abes... top aku dapat rapat meter... pastu tukar pakai lc... standart pon da cecah 170... tetiba aku beli fz ni... cc 150.. tapi top aku dapat 130 ja..itu pon puas gegar baru dapat.. tapi bila lama2 aku da guna FZ ni.. jadi cam makin sayang lak aku dengan dia.. yer la.. jimat minyak.. bentuk pon lawa... penang - sungai petani (siap ronda2 sehari suntuk) skali isi minyak ja... itu pon RM10... jimat sey... time lintas tempat orang ramai mesti ada ja yang pandang... muka memasing macam berminat ja... isk... time tu la baru aku sedar.. FZ direka untuk gaya dan mutu... bukan untuk kita menyusahkan pengguna jalan raya yang lain dengan cara bawa laju tak tentu arah.. pastu eksiden menyusahkan mak bapak...

    • profile image

      sri_mersing81 6 years ago

      LC_moped ni mmg budak2 lagi.

      bodoh tak bertempat.

      Mmg la Lc tu moped. tengok nick dia dah tau.

      sama la mcm ko letak ZX10_superbike...

      Dik, ko abehkan sekolah dulu. jangan ponteng2. esok ko bodoh seumur hidup baru ko tau....

    • profile image

      rider ke?haha 6 years ago

      org beli moto nk enjoy on 2 wheel..save minyak

      nk racing msk la motoGP

    • profile image

      lalala 6 years ago

    • profile image

      PhYToN_xY 6 years ago

      pergh > kt mane beli fairng 2?? harge???

      KENPACHI > kt ak ade full set fairing,,, tp fairing biase je,,, rm3++,, seremban

    • profile image

      KENPACHI 6 years ago

      AKU BRU BLI MTO FZ150I KATNE NK CARI FAIRING FULL SET KAT TEMPAT AKU ( BANGI ) SUSAH NAK DAPT

    • profile image

      chef tu kang masak 6 years ago

      aduih sdeyh la..

      moto dlm ni sume hebat2

      moto aku 140 je..tpi membe aku 150 pown takleh tapau..mcm mane?

      lc...aku tak taw la..aku 140 pown takleh potong..

      aku dble rider pown lc da bikin takleh nak tapau..

      mcm mane ni?

      pning nye kple saye..

    • profile image

      blues 6 years ago

      aku pakai fz..dari pengiraan aku..8sen untuk 1km..yang lain2 tu korang kire la sendiri

    • profile image

      Fariq 6 years ago

      walaupun x laju..aku sayang fz aku sbb jimat minyak dan selesa jalan jauh..

    • profile image

      mlh38 6 years ago

      ble la fz mlysia nk ltak fairing

    • han02 profile image
      Author

      han02 6 years ago

      Hampir 2 tahun post ni dibuat,

      masih ada yg bandingkan speed FZ dgn motor2 lain,

      Yamaha tak mereka cipta FZ untuk kelajuan

      Yamaha mereka cipta FZ untuk penjimatan minyak

      Pada yang suka kelajuan, sila cari motor lain

      Kirannya anda membeli FZ untuk kelajuan, anda

      telah beli motor yang salah.

      Sila layari http://fz150i.co.nr untuk informasi lengkap

      berkenaan motor ini

    • profile image

      perghh 6 years ago

      Perghhhhhh...

      Xpe, aku pakai fz convert r15 aku, lalu kt busstop, awek jeling... kehkehkeh...

      lalu tepi jln ada budak, girang ati aku dgr diorg cakap "wahhh, besar moto tu" (wlupn kecik je sebenarnye, biasa la bebudak)..

      lalu kt atas jln, bawak slow jer, dlm 80kmh (almaklom la, syg fairing, tkt jatuh, pecah)..

      tapi geng2 ninja, cbr, tzm, geng2 sbk mcm er6, gsxr konfem slow jap n angkat tangan lambai kalau lalu sebelah.. hahaha.. trase mcm diiktiraf sbg 'rider' dh wlupn P maseh lekat kt moto.. :P :P

    • profile image

      xovo 6 years ago

      280 speed LC? wao!! x jadi aku nak beli R6 cmni.. harge pon murah LC ni.. 280 speed dia.. boleh kejo BMW M3 ni!! power siot LC ni.. PASTU JEM tgh jalan lori kat belakang sebat.. badan lilit tayar otak macam daging cincang.. usus dah macam roti kirai baru lah nak mnyesal.. "alamak aku dh mati kawen x lg.. baru ngidam nak merempit mlm ni"

      FZ THE BEST!! MOST EVER ABLE COSTUMIZATION BIKE!! NAKED? MOTARD? SCRAMLER? SBK? STREET FIGHTER? ALL CAN LC? PtuIt!

      jgn poyo

    • profile image

      PhYToN_xY 6 years ago

      apesal mtor fz ak top speed 130km/h jew???

    • profile image

      khiarul 6 years ago

      aq ada fz tapi lari nya 120 je....bila test gan lc yang x standert aq potong cam besa jak..hahahaha

    • profile image

      6343 N9 6 years ago

      aku pelik...tiap kali aku masuk blog nak cari info pasal fz ad je mamat2 lc ni masuk campor nak api2 n berlagak..kalau ko nak sangat pegi laju silakan..kalo ko ada limpas aku atas highway laju2 siap bakar2 aku lagi kalo ko excden pastu aku gelak kat ko jela...ko ni bukan jiwa rider..ko mat rempit..mana nak layak ngan kamiorg yang sayang moto kamiorg...ko pegila modi moto ko tu sampai jet pejuang pun aku tak heran la..kamiorg sume tak heran..ada otak tu pepandaila guna untuk bezakan moto ko tu ngan fz..ckp nk pndai tapi cakap xguna hotak...bikin aku panas je...

      kepada pengguna fz di area negeri sembilan kew..sapa2 tau cmna nak habiskn pantang moto ni ngan cara yg btul???sapa2 tahu mana nak setting ecu dan fuel injection for optimization???

    • profile image

      proudfzowner 6 years ago

      To 'Lc_moped'-Speed is not the main point for FZ, it's built for fuel efficiency with reasonable speed.

    • profile image

      sri_mersing81 6 years ago

      Wow...

      laju betul lc_moped punya LC (nickname pun nampak sangat tak sekolah)...

      lepas ni aku sarankan kawan2 SBK aku jual beli LC banyak2...

      >:D

      Bro, orang main motor sbb sukakan motor. bukan nak menyusahkan masyarakat / mak bapak mcm kau....

      Bunyi booom... masuk racing MSS or super cup prix tak nak. kecik2 tak nak mampus, dah besar menyusahkan orang.........

    • profile image

      syukran916 6 years ago

      salam.. Kwn baru beli fz ni, ada sape2 kat area jb yg dh organize club ke? My fb - nick syukran smy

    • profile image

      GV 6 years ago

      laju mana pon LC tu pegi..biarlah 280km/h skalipon...

      kl-penang..kurang2 2 kali brenti isi myk..

      motor aku? non-stop for fuel.. :D

    • profile image

      dinrxz 6 years ago

      aku pon sokong mat tzm..hehe..

      mmbe aku dh pkai cdi racing kt lc dia pon..stakat leh cucuk angin rxz aku sket2 je..rxz aku standard..ape nk cite..??xyah la nk bnding2 moto ni sgt..lju2 pon nk wt ape..??kita bwk moto ni nk slmt smpai..lju tp mragot nyawa pon..nk wt ape...kn..??hehe

    • profile image

      muzblur 6 years ago

      aq stuju btul ngan mat tzm ni.... bila nk angkt fz?? moto 2stroke kompom dahaga minyak... konklusinya xguna bawa laju2, last2 sangkut gak ngan jpj, kita kat malaysia, bukannya jerman yg ada highway utk highspeed-lane... kita ada undang2 yg ketat, jadi bawalah motor anda dengan cermat (pesanan JKJR)

    • profile image

      mat tzm 6 years ago

      aku bca wall ni da mcm perang mtor 4lejang ja...ok la..aku pakai motor tzm,tp aku ada member yg pki fz..aku sbnarnya nk tau psal fz ja,tp lpas tgk lc ni blagak sgt..ni yg aku nk cita..slama aku knvoi ngan fz,xpernah lg dlm sejarah kami ada lc yg potong kami.

      td aku baca kat ats..fz ni cuma blh pegi 130..tp tiap2 kali aku knvoi ngan member aku,meter tzm 160 n meter fz dia 150..kiranya member aq da modi mtor dia.jd xnyesalla pki fz ni...lc modi vs fz modi...tzm yg mnang..hahaha...papehal,aq salut rider fz sbb kt bergelar rider bkannya "mat rempit"

    • profile image

      naz 6 years ago

      aq nk wat bisnes ni...nk dable exzos??msuk kat face buk aq name "Naz Ika FZ"...

    • profile image

      oldtimerFZ 6 years ago

      setakat ni aku pakai FZ tak penah kena titik pun dengan LC.seminggu dua kali aku turun KL-Seremban ikut highway.aku punya FZ lari 150km/h je tak payah nak tunduk-tunduk.aku selalu tengok kat cermin, LC kat belakang aku yang beria-ria tuduk-tunduk tapi tak dapat-dapat, bila dah dekat-dekat belakang aku aku pulas sikit trottle aku.....last dia tak nak kejar lagi.

    • profile image

      dean 6 years ago

      Dak rempit LC men tipu.. dah bikin blh lah titik fz standard, main tak adil pon nak kerek.. dah xde safety.. skali bersepah, mampus terus..

    • profile image

      FZ dihatiku 6 years ago

      hahahahha...nak laju=amik la SBK bai!!

      xlayan r modi2 ni....stndard sudah..jimat+selamat..

      ada satu mamat lc ni,dah modi hbis,walaupun test(kat higway),dia tgglkan aku 4-5tiang,tapi aku leh foloow ape citer?last2,stgh jam,dah jem..haha......

      Sape nak test dgn aku,jom torai KL-Penang......aku standard hbs...sa[pe smpai dulu,tidur dulu..wakakakka...

      p/s:top aku 160km/.h=lc 210km/h mter koso seting LC...

      anda rasa anda laju??ADA LAGI LAJU!...wakakaka

    • profile image

      muzblur 6 years ago

      lc yg dah bega mmgla boleh kejar fz std...aq pon prnh kene sayur dgn lc bega....tapi tgklah nnt aq bega fz aq, stakat lc aq syur korg sambil duduk atas tank lg... tapi bulan lepas fz std aq kena sayur ngan lc kat highway kl-karak, itupon sekejap je... lepas tol karak muka mamat lc tu dah gelisah pasal minyak dah E... kesimpulannya korg bawa lju2 utk ape? selamat ke bawa lju2 tu? korg xgelisah ke harga minyak akan terus melonjak?

    • profile image

      amin13 6 years ago

      lawak tul...macam perli pun ada,,,

    • profile image

      GV 6 years ago

      fz pickup best tapi top xde mcm lc pickup kurang dari fz tapi top mmg ada.

      da byk fz aku titik lau dekat mmg korang king main lebih 2 kilo mmg aku kejar blik.

      kih kih kih, takpe2, dkat stesen myk tu..aku lambai je la ko...

    • profile image

      xse7en 6 years ago

      kah kah LC_MOPED...kalo main jauh fz kena titik?try main 100 kilo tgk sape yang kena titik dulu...kah kah kah

    • profile image

      xse7en 6 years ago

      kah kah LC_MOPED...kalo main jauh fz kena titik?try main 100 kilo tgk sape yang kena titik dulu...kah kah kah

    • profile image

      fuadJMK 6 years ago

      aku xdapat nak register nikah ni.

    • profile image

      paley 6 years ago

      ko xdapat nk register ape?

    • profile image

      fuadJMK 6 years ago

      aduuh aku tak dapat nak register ah broo

      asal ha?

    • profile image

      angah 6 years ago

      aku nk beli fz InsyaAllah taun dpan

      patutkah aku wahai ahli forum skalian?

    • profile image

      moto ku 6 years ago

      baru2 ni fz150i aku dah guna cylinder block LC135 (62mm racing punya) mak datuk pic up gila beb...tapi aku belum test full trottle.aku dah cuba 1/2 trottle dah naik 140km.skrg nak tunggu running 1000km dahulu baru blh full trottle.

    • profile image

      ssy 6 years ago

      i drive fz150i standard at 130km/h but LC able to overtake my ride i think it speed just 135-140km/h... slowly overtake but when i see properly that lc i relise the spoket was small compare to std.... maybe some of you are right the LC meter was light... i think we should check the top speed using gps... cannot trust speedometer 100%

    • profile image

      ncg4978 6 years ago

      aku rasa meter fz150i sama dgn meter kereta,sebab aku selalu main line 3 kat highway sama dgn kereta 130-140

    • profile image

      angah ilo 6 years ago

      aku guna tayar 110 belakang. sproket 15/40.lebuh rayta leh dapat 140 - 150kmj.

    • profile image

      angah ilo 6 years ago

      baru ni aku rempit sam 3 biji lc di lebuhraya . aku lari lam 130 - 140kmj, lc nye dah 160 - 170 kmj siap tunduk. aku rilekje. meter lc memang ringan. itupun rasanya dan modi dah tu

    • profile image

      bkn2392 6 years ago

      @lc moped,

      ko blom jumpa fz yang sebenar.

    • profile image

      Lc_moped 7 years ago

      fz pickup best tapi top xde mcm lc pickup kurang dari fz tapi top mmg ada.

      da byk fz aku titik lau dekat mmg korang king main lebih 2 kilo mmg aku kejar blik.

    • profile image

      Fakarul Radzi 7 years ago

      Aku suka post nih~ menjelaskan keadaan sebenar FZ~ sape2 xpaham tolong la bace~

      -Proud owner of FZ150i... :D

    • profile image

      sul 7 years ago

      Pengalaman saya konvoi gi Thailand tahun ini (3 trips) :

      Kelajuan fz150i lebih kurang 115 km/h max (guna garmin nuvo)

      lc135 slower (meter ringan kut)

      belang = fz150i

      cbr150 faster

      fxr150 faster

    • profile image

      angah ilo 7 years ago

      lok guy ;

      fz ; speed 120 sama dgn 150 lebih speed lc. saya punya leh gi 150 kmj. cuba kira meter lc berapa.

      sepanjang saya pakai belum lagi motor lc, lagenda dan seumpanya yna masih stendet dapat kejar dan tapau fz.

    • profile image

      poi 8 years ago

      Are Fxr150 is better than Fzi150..

      can you explain..

    • profile image

      lok guy 8 years ago

      my 110 bike is almost the same speed with fz,i'm struggling buying it

      Any suggestion?

    • profile image

      kaiwoon 8 years ago

      What is your suggestion about this bike,are you having one?

    • profile image

      umero 8 years ago

      will the fz150 india version gonna be out in malaysian market?