ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel
  • »
  • Autos»
  • Motorcycles, Sports Bikes & Riding

Everything you need to know about Yamaha FZ150i

Updated on March 15, 2011

Yamaha FZ150i

Inline FZ
Inline FZ

Yamaha Fz150i News

16 January 2008, Hong Leong Yamaha Motor Sdn. Bhd. launched the Yamaha FZ150i model, Malaysia's first 150cc fuel injection street model at the First World Hotel, Genting Highlands Genting Highlands, Pahang. The newly developed 150cc liquid cooled 4-stroke SOHC single cylinder 4 valve engine complete with fuel injection system, forged piston, diasil cylinder and balancer offers smooth power delivery and torque for superb and exhilarating performance. The fuel injection system which Yamaha has successfully incorporated into the FZ150i ; optimises fuel and air mixture resulting in exceptional engine response, acceleration, startability and fuel consumption plus clean emission. Couple with this a link-type monocross suspension which minimises vibrations and an exposed delta-box frame for stability and maneuverability for excellent handling and riding comfort.

1st Quarter 2010, Hong Leong Yamaha launch a new variant of the FZ, it's the same cosmetic upgrade (shield headlamp, new color schme) as the 2010 Indonesia Vixion. No engine modification was done.

FZ150i Information

 
This is an ongoing reviews and comments on the Malaysian Yamaha
FZ150i motorcycle.
 
Introduction
There are currently 2 + 1 version of this Yamaha 150cc.
The first is the Yamaha V-ixion which was launched in Indonesia.
Second is the Malaysian Yamaha FZ150i and the latest one is the
Indian Yamaha YZF-R15. The first 2 have the same features, the third
is a super sport with 6th gear. 
 
Malaysia's first 150cc fuel injection street model was launched
on the 16 January 2008.
 
Technical Specifications
Overall LxWxH : 2,000 x 705 x 1,035 mm 
Seat Height : 770 mm 
Wheelbase : 1,282 mm 
Ground Clearance: 167 mm 
Dry weight : 114 kg 
Fuel capacity : 12.0 litres 
Clutch type : Wet, multiple-disc 
Transmission : constant mesh 5-speed 
Cooling System : Liquid 
Brake front/rear: Single disc brake / Drum Brake
 
Handling
One of the best bike to handle corner. But beware the double and side
stand will hit the road if you lean to low.
At certain lean angle (estimated more than 50%) the engine will auto turn
off. This is one of the preventive measure to prevent any damage to the
engine.
The seat and front and rear suspension is comfortable enough for long distance.
The handle bar is uncomfortable, will cause pain around the palm.
 
Performance 
Top Speed :140-150kmph (need to play with RPM, achivable but hard)
Crusing Speed : 110kmph (for fuel efficiency)
Fuel Consumption: 35km/1 liter (110-120kmph crusing speed)
0-100 kmph : 30 seconds 
Note: You need to play with the rpm to find the hidden power of FZ. 
Modification 
Piston and Blok :From 60mm(recommended) to 65mm (not recomemded yet)
Cam: I still have no info on this, had tried 2 type but does not
give any performance.
Update on the Cam, currently using custom cam (i don't have the details yet)
able to reach 145kmph to 160kmph during a JOMBOROI ride with 
fz150i.co.nr forummer, a definite must for customise FZ engine.
Fuel Injection Controller.


________________________________________________________________________

Comments:- Disable

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    • profile image

      shah 6 years ago

      fz ke lc ke under yamaha..ujan basah jugak huhu

    • profile image

      Jangan pening kepala 6 years ago

      Salam..pendapat saya kalau ada duit lebih @ kerap konvoi jauh2 angkat le FZ sebab sedap,save minyak dan stabil..Itu je dari saya..yg tak pi ride jauh suka celok2 angkat le LC..Tapi pengalaman saya la,byk sahabat FZ dulu2 mereka ni pernah pakai LC,GT dan lain2..tanya2 je la mereka..Sy dulu pakai GT128,LC sy tak minat..Tapi skrg FZ150i warna biru la..keburukan time drive sakit telor..he he he

    • profile image

      omprakash 6 years ago

      Aritu saya ke Serawak dan ada jugak nampak brother sana pakai fz150 ni sampai ke Serikin dan Bau.

    • profile image

      Dhunter 6 years ago

      sy bru angkat new fz last week.fz memang mantAp,jimat petrol,prblm skng ni..payah dpt accessories fz di keningau nih...fz sya ni blm habis pantang..sabarrr

    • profile image

      ryu rain 6 years ago

      moto bro skrang bleh pi brapa??150km??hehe

    • profile image

      kedekak 6 years ago

      Ermm..dah pakai dekat 3thn setengah.. So far Engine, body, performance still mantap..

      Yg penting..Jimat Minyak..Realitynya minyak lebih jimat dr moto EX5 modified aku dulu...huhuhuh.. Tp serius, mmg jimat minyak..Quality barang tip top..tak yah modify2..pakai je yg sedia ada..dah mantap..Cukup bulan n mileage, tukar minyak hitam..aku pakai semisentetic.

      Engine still smooth. Besstt..

      Cuma overhaul je blum buat lagi utk every 25000mileage.

      ekekkeke..

      Lenjan..

    • profile image

      zzz 6 years ago

      so far guna FZ model baru nie yg ak bru angkat sebulan peerrghhh mmg mantap lah dr segi penjimatan minyak..full tank ley g sampai 430km..tp ak bwk xlaju la,ulang alik p kejer jer.

    • profile image

      ryurain 6 years ago

      hakhak dngar kata pakai spoket 17-35 bleh dpt sampai 160.btoi ka??teringgin gak nk tukar ni.

      lagi satu,dngar kata tukar cabel plug ngan plug bleh tmbah laju lg.btoi ka???

      korang kalo buh rm5 bleh pi sampai brapa km???

    • profile image

      Budak Kangaq(eDi) 6 years ago

      han02-

      Sudah 2 tahun post ni dibuat,

      masih ada yg bandingkan speed FZ dgn motor2 lain,

      Yamaha tak mereka cipta FZ untuk kelajuan

      Yamaha mereka cipta FZ untuk penjimatan minyak

      Pada yang suka kelajuan, sila cari motor lain

      Kirannya anda membeli FZ untuk kelajuan, anda

      telah beli motor yang salah.

      aku setuju kata2 Han nih. aku nak amik FZ kerna sbb2 di atas. tank besar, jimat, boleh maintain 120/130.(berat aku 45kg ja.hehe) untuk digunakan berulang alik dari Perlis-Kuala Lumpur..

      sapa suh SUZUKI tak keluarkan tank besar2.. penat nak isi minyak byk2 kali tau. :-) sori..

    • profile image

      Budak Kangaq(eDi) 6 years ago

      emmm.. aku pun hairan..baca komen di atas yg pasal budak2 LC nih. kan LC dan FZ sama2 brand. mmg budak2 LC ni belagak ka ha.?(tak semua la). tu pun nak test2.

      aku ni owner SUZUKI Shogun 125, pun jadi mangsa. mentang2 la CC besar skit. dah la moto panas. nasib baik aku Rider..bukan Rempit..

      aku pun nak angkat FZ jugak..sbb tank besar. :D

    • profile image

      omprakash 6 years ago

      Baguih norick hang punya pendapat. So.. bak kata squitword 'Hudup untuk tunggang dan tunggang untuk hidup'. Jadi nak hidup tu jaga-jagalah di jalanraya. Hormati diri sendiri dan orang lain. Jadilah warga dan bangsa yang berdisiplin.

    • profile image

      norick 6 years ago

      bg aku pedulik ler budak2 LC ke saper ke nak berlagak atau poyo ngan moto mereka. Itu org tak ada akal. Mana diaorg tau power to weight ratio? Yg dia org tau, cc 150 tu mesti power dari 135. Bukan diaorg kire power band ke, horse power ke, tyre diameter ke...sbb diaorg BANGANG. So, apa pun moto korang pakai, ikut suker tekak korang. Kalo mampu, g beli moto yg power rangers. Kalo x mampu, beli je moto kecik. FZ ni modified best. Leh jadik R6 atau leh jadik street fighter (body kit la). Aku suker moto ni...nak beli gak ah...hehehe

    • profile image

      solehin 6 years ago

      btul ckp omprakash...lagi satu, masa jalan kat zebra crossing pun kena hati2..

    • profile image

      omprakash 6 years ago

      Semasa menunggang di lubuhraya, cuba elakkan tayar berada di atas garisan putih terutama waktu hujan kerana ia kurangkan cengkaman roda pada jalanraya dan mudah tergelincir. Kalau mampu guna tayar yang berkualiti dan lembut getahnya.Satu cara lagi kurangkan kelajuan.

      Berhati-hati semasa menunggang terutama bila berselisih dengan lori kerana dua kejadian baru ini di mana tayar lori tercabut akan membahayakan anda yang sedang memandu. This is the real story... so be careful.

      kalau ada sesiapa jumpa windscreen Fz150i lampu baru (bukan lampu bulat)sila bagi tau saya nak tempah.

    • profile image

      efZ 6 years ago

      Sebaik la kerajaan letak cukai superbike tinggi2.Kalo tak mesti ramai geng2 superbike yang berlagak.Baru naik cupchai dah blagak, bila naik superbike tak tau le cam ne...

    • profile image

      serizawa 6 years ago

      beli fixi bike..best

    • profile image

      omprakash 6 years ago

      Mai kita pakat kayuh gerek pi mana pun, badan sihat, jimat belanja, kalau tak larat angkat gerek mot atas bas ke, keretapi dan tak kena bayar parking lot. He he he he.... Melayu... Melayu....

    • profile image

      zulineder 6 years ago

      klaka la korg yg gaduh2 ni.. yang kaya HONG LEONG jugak!!!!!!!yg susah n miskin ni kita sume ni la yang dok gaduh muahahhaha

    • profile image

      nami 6 years ago

      actually, fz boleh 120 - 140 ja sebab meter dia ikut meter kereta. kalau xpercaya, cuba try ngan kawan2 ka, yang pakai kereta la. cuba dua2 bawak sama speed, confirm sama. kalau korg cuba moto lc or apa2 ja ngan kereta, if lc and kereta tu bawak let say dalam 100, confirm x sama laju. so the conclusion is, meter moto fz ni sama ngan meter kereta x)

    • han02 profile image
      Author

      han02 6 years ago

      Nak daftar ke forum fz150i.co.nr

      Mula2 isikan detail yg lengkap:-

      -Pastikan username guna nama yg sesuai dan sedap didengar

      -Check email selepas register, anda akan terima notis

      terima atau reject. Notis ni ada kala dpt cepat adakala

      lambat sebab admin kerja sukerela bukan 24jam mengadap pc

      -Dah dapat notis sila ikut arahan dalam notis tu

    • profile image

      PAnjang86 6 years ago

      Area SP,Guar Chempedak,kedai mana yg agak sesuai dan bagus untuk servis moto fz ni???moto aku ada licking minyak itam la...pening..

    • profile image

      omprakash 6 years ago

      wa tabik sama lu orang geng fz, pandu cermat jiwa selamat, tungganglah dengan berhemah.

    • profile image

      apa itu rempit? 6 years ago

      Tiap2 motor ade kelebihan n kureng dia, aku dah guna melambak jenis motor dari SS2, Nouvo, Lagenda, LC, kapcai modenas, naza GTR sampai ler latest FZ..sumer motor ok kalau guna n maintain betul2! xde der maner2 yg lagi hebat..dulu time semngat remaja mmg la nak merempit..pkai SS2 setakat meter 170km boleh cilok2 kat hiway mahameru time jam tuh..tpi bila lebih berakal bru lah rsa syang nyawa..FZ dpt 120km tu dah ok sgt cukup laju dah ari2 nk gi keje bgi aku..rilex jew, bdn x skit, minyak save, motor pun x barai, ensem factor pun ader hehe..xde nyer yg pling laju..kkdang EX5 pun klo rider otai leh sebat sumer kat highway tu..tpi ingtlah dh cukup ker pahala kat dunia ni? next plan cukup duit sambar kawa versys..

    • profile image

      fz_newbie 6 years ago

      darkyus- waktu pantang dorg guna factory yamalube mineralnyer...bila abis pantang ko bole tukar ke minyak hitam lain dan kene tukar oil filter skali...oil filter mekanik aku cakap kene tukar stiap kali tukar minyak hitam utk maintain condition...minyak hitam nk guna lak depend pada camna ko gna moto ko...kalau rajin jalan jauh baik guna minyak hitam yg jenis tebal sbb nnt xla moto ko cpt sgt panas pstu die lubricate ngn bek bila long usage.

      phyton- ada orang da cadangkan sproket setting kat post dorg atas2 tu...try la cari n baca...tp aku xtry lg sbb moto aku masih baru..pantang pon xabis lagi...haha...

      han- aku nak tanya something...camne kita nak tahu yg moto aku ni pantang die ok??dari bunyi engine ke??bunyi ekzos??top speed ke??pickup die ke?? nape aku xpat nak register fz150i.co.nr tuu...

    • han02 profile image
      Author

      han02 6 years ago

      Sudah 2 tahun post ni dibuat,

      masih ada yg bandingkan speed FZ dgn motor2 lain,

      Yamaha tak mereka cipta FZ untuk kelajuan

      Yamaha mereka cipta FZ untuk penjimatan minyak

      Pada yang suka kelajuan, sila cari motor lain

      Kirannya anda membeli FZ untuk kelajuan, anda

      telah beli motor yang salah.

      Sila layari http://fz150i.co.nr untuk informasi lengkap

      berkenaan motor ini

    • profile image

      PhYToN_xY 6 years ago

      korg da tkar spocket belum,,, nk pkai saiz brape ye??

    • profile image

      darkyus 6 years ago

      pe yg kna tukar 1st time pas hbs pantang??

      minyak itam ape seswai??

    • profile image

      fz_newbie 6 years ago

      thank you atas pesanan tu omprakash. Motor aku tu baru je berumur 2 hari..hahaha. Tapi aku risau aku salah buat pantang die..aku cuba guna cara yang aku dapat dari specialist dlm internet. Die kata buat interval high rpm ngan low rpm dengan hanya kelajuan tak lebih 80km/j. Cara tu bagi kamu sesuai ke? Kamu pantang motor kamu camne? Aku tahu moto fz ni tak bole pergi laju, lagipun memang target aku kelajuan 130km/j je..taknak lebih. Aku just nak nampak cool je..hehe. Apa maksud jangan kedekut?? Kamu pengguna fz juga kan???

    • profile image

      omprakash 6 years ago

      Fz Newbie, selamat datang ke alam FZ150i. Guna motor tersebut untuk keselesaan dan kemudahan. Jauhi riak dan sombong di jalanraya macam geng motor kubcai lain tak mampu beli motor mahal dan besar tapi berlagak laju macam motor besar. Fz bukan untuk laju dan lagak laju atau menunnjuk kita hebat. Orang ramai meluat dan Tuhan marah.

      Jangan ubahsuai banyak sangat, perlu dijaga ialah minyak pelincir mengikut jadual, jangan kedekut dan lalai. Jangan ganggu sistem wayering dan sistem injin, yang lain alattambah untuk mencantikkannya terpulanglah kepada kemampuan.

    • profile image

      fz_newbie 6 years ago

      aku ni bole la dikatakan rider..tapi bukan racer..aku 1st moto honda c70 moto bulat..pastu yamaha srx(abg aku punya)..pastu honda wave x125..dan sekarang tahun 2011..aku akan bertukar ke yamaha fz150i..aku memang berkenan sangat kat moto ni..ibarat cinta pandangan pertama..so aku belek2 banyak blog dan website mengenai moto ni..nak cari information sebelum buat keputusan beli..cari baik buruknya..dan alhamdulillah..aku telah memilih moto yang betul2 sesuai untuk aku..aku memerlukan moto yang jimat minyak..stabil..monoshock...ada clutch tangan dan senang dikendali..ada center tank tu kira bonus sebab aku xnak da pakai moto ada bakul sbb da slalu sgt guna...nak tukar anginla ibaratny...and nampak cool ckit..hehe...kepada pemilik blog dan semua fz150 user..aku ni memang newbie sangat ngn moto ni..sila la bagi tunjuk ajar..aku hanya nak moto baru aku ni tahan jalan jauh..perjalan stabil dan selesa..bole corner dengan lancar stabil dan xkurangkn cornering speed..bunyi sedap dan cantik dimata..kepada lc user..terutama skali lc rempit..korg jgnla buat2 pasal..cukupla da brapa ramai org mampos ats jln sbb jd rempit...klu korg mampus di medan perang kn lagi bagus...atleast mati syahid...pstu xpayah nak api2 fz user ats jln..xsuma org yg guna moto cc tinggi ni nk lumba..ad yg nk puas hati dorg..ad nk kecapi impian dorg..so henti jela gado2 psl moto ni...yg modi moto mcm nak jd laju sgt mcm jet tu wtpe..fz pkai engine lc la..lc pkai engine fz la..nk wtpe..korg p laju2 pn ap je korg dpt..dpt duit??dpt pahala??kalau nak sgt sila beli moto superbike type..dorg da design moto tu utk peg laju dengan selamat..ini moto moped korg nk buat laju..ngn frame nipis n body ringan..suspension xsupport utk kelajuan tu..nk msuk engine besar laju...terbang la korg nnt da pecah pale baru tau..aku cakap btul ni..basic fizik..kurg beban dibawa engine tu makin tinggi lajuny..xcaya korg test la..amk engine lc sebijik standard try pasang kat basikal tgk brpa laju die bole lari..then try pasang kat body hayabusa..mcm kura2 laju die nnt..klu rempit2 di luar sana korg nk brlagak hebat..org xpndgla..cuba amk bakat tu ke tahap antarabangsa..baru ada guna..ni mlm2 buat bising pstu kacau pengguna jlnrya..nk brlagak samseng konon..nampak polis n roadblock lari gak..kecut perut

      kata akhir..pelumba2 haram diluar sna xkira yg guna lc ke..125z ke..rxz ke..tzm ke..fz ke..hentila keje2 korg tu..nk lepas gian bwa laju tu bole tapi dlm track..jgn ats jlnrya trbuka..bahaya..psti korg ad 1 2 member da mampos ats keje haram ni kn..xserik2 ke..kepada fz user sekalian..sila bagi tunjuk ajar..tips dan nasihat kepada aku untuk cara2 penjagaan fz..modification untuk tambah kelajuan ckit dan kecantikan tanpa menggangu integriti dan ketahanan moto fz ni..kalau ad crew fz150 luar sna yg sudi trima aku jd sorg crew anda..hehe...sila2 la invite..hehe..nak tambah kawan dan ilmu...xslh kn...

    • profile image

      fz_newbie 6 years ago

      deposit da bayar sabtu lepas lepas, fz aku patut da kuar arini tapi jpj lak jammed. Hampehh~~ Tangan da gatal da ni nak merasa fz tuu, xsabar beb. Kepada sekalian fz user, ada apa2 pesanan nak bagi untuk penjagaan dan penaik-tarafan moto aku ni??Sila2 la bagi tips dan nasihat, aku betul2 sayang moto ni...

    • profile image

      ben 6 years ago

      aku bgn tido pagi td, tengok luar rumah, fz aku telah bertukar jadi r15..

      i fall in love with my new yzf-fz150i :wink :wink

    • profile image

      omprakash 6 years ago

      Saya dua-dua pakai, itu FZ sama itu LC135. Mau sedap naik itu FZ tadak laju tapi mantap. Itu LC135 dia punya laju sama itu FZ tapi jalan sikit jauh kangkang jadi kebas dan pinggang ada sakit.

      Itu LC135 lari laju potong sama FZ jangan marah kerna dia mahu pergi cepat kerja nanti boss dia marah. Fz untuk orang cool, tenang, relax, santai dan matang. Biarlah budak-budak yang baru nak kenal dunia tu melesit kerna larang pun dia bukan reti. Biarlah si luncai terjun sama itu labu-labunya, biarkan, biarkan....

    • profile image

      agop 6 years ago

      Heran kenape budak2 LC nie nak sgt lenjan moto die org....padahal makin kite lenjan moto tu makin rosak ler.....so mcm fz nie memang seronok untuk bawa cruise jauh2...dan hargenye sesuai untuk org2 yang berkemampuan rendah tapi ingin memiliki street bike yang diketahui untuk perjalanan jauh. Tambahan yang kebanyakan memiliki LC ni budak2 belum aqil baligh lagi...fikir nak power je..and most of street biker nie yang dah matang dari segi usia dan pemikiran...tambahan kalau setakat test power kat traffic light dan lc menang setakat jauh ke depan tapi tak der hadiah ...buat ape...buat perabih minyak je...dah jer minyak tu mahal..

    • profile image

      DakKg 6 years ago

      Kat Area SP / Guar Chempedak / AS kat mna ar kedai best utk servis n barang Yamah FZ150i. Cmna nk up speed ar. Motor sya buh box belakg, pulah minyak abih bleh pi 120 ja ats hgway..knpa ar???

    • profile image

      mikja 6 years ago

      law nak beli tankbag kat jitra ada.tapi baik takyah pakai nanti tank calar....aku dah pakai...lenguh tangan nak polish tank....pakai jaring blkg je senang....

    • profile image

      phyton_xy 6 years ago

      aku pkai mtor fz nie bru 2 mgu... skrg jrak pjlnn baru 6++km... ak try nek plg laju pn dpt nek 130km/h je... adeke mtor ak nie bemasalah??

    • profile image

      RinGGoStaR 6 years ago

      Now This Bike Has Transform To R15.. :D

    • profile image

      moto ku 6 years ago

      aku dah pakai fz genap setahun.nak mula start modified engine.aku dah masuk block LC size 62mm. memang best nak dapat 160km tak payah nak tunduk2 macam superman atau superfly tegak selambe je, LC, Belang ke Honda cbr ke semuanya aku titik. tu belum tuning injection lagi. ko tak caya cubalah....

    • profile image

      dindang 6 years ago

      aku pernah pakai y110ss, top sama lc stendet..

      tapi minyak tak sama.. hahaha..

    • profile image

      FZ150i-DaKg 6 years ago

      Terlupa lak..semua tolong balas di email ni ya jika ada maklum balas.. hanafi_kemaskdhyan@yahoo.com.. terima kasih bro2 bikerz terutamanya Yamaha FZ150i..

    • profile image

      FZ150i-DakKg 6 years ago

      Saya baru pakai FZ150i dalam seminggu. Try boh minyak penuh masa mula ambil dalam RM21.00 bleh pi meter sampai 300KM dalam kelajuan sederhana, motor pun standard n cmcm orang duk kata selalu dalam pantang lagi.. Nak tanya semua, nanti klu nk servis, nk tggu mcm mna ar, servis apa lagi selain minyak hitam ja.. Dan ada tak dak2 kedah yg tau nak cari tank bag yg sesuai dengan FZ katna ar???...tk semua..

    • profile image

      dvdwritter 6 years ago

      Insyallah jumaat nie FZ150i aku kuar :D

      Setelah 3 tahun aku ulang alik dari Taman Melawati ? Cyberjaya ? Taman Melawati menggunakan Modenas Kriss, baru skrg aku merasa nak naik moto yg CC tinggi skit dari Kriss.

      Antara sebab aku beli moto nie:

      1- Nak save minyak

      2- Nak sedap jalan jauh

      3- Design FZ150i mmg terbaikkk bg aku :D

    • profile image

      Arel 6 years ago

      salam kpd semua rider2 hebat fz kite..hidup fz&lc. aku ade lc(2007)&fz(2010).pada aku lc sesuai jalan dekat2 je coz xley maintain top mkn minyak itam apatah lagi piston besa. bl long distance aku kai fz,minyak jimat,ley maintain 2 yg penting.fz ni 2ka tayar je da cun. pakai battlax bt016 110/70/17 depan,blkg..mmg cun beb..

    • profile image

      mz05shs 6 years ago

      x nakpening kepala skrng ni saya da pakai fz baru 6bln je.skng ni nak tanya pada u all kat mana boleh dapat ecu racing utk fz150i ni.exzos da guna yoshimura full syistem dengan engine std boleh top 160 km/h.

    • profile image

      RED82 6 years ago

      aku dh 13thn pkai motor ni. smua model yamaha. TZM sbijik, RXZ 3 bijik (2kna curik.. hu3..).Last (la ni) aku pkai nouvo s coz aku dh da ank bru 8bln. aku ska model yamaha coz bntuk n power kna ngn ciri2 semangat aku. paling serasi ngn aku, RXZ. Nk servis or modified bt sndri je x pyh antr pomen. aku terpaksa jual coz dh da ank n istri w'pn jiwa aku yg dh 29thn ni msih 'born to ride n race' ni msih ada. Anyway aku salute kt Yamaha smpai skrg n krg ni aku tgh usha FZ lak. leh la bwk bini tibai lap kot jln2 corner pasni klu dpt. Hidup Yamaha!!

    • profile image

      nak tau 6 years ago

      Ada tak sapa-sapa jumpa wind screen fz150i lampu pesen baru, saya cari nak beli tapi tak jumpa.

    • profile image

      naztravel 6 years ago

      fz150i mmg ok sgt2..aku dok guna ulangalik dr a.setar ke pnang sempoi je..myk terbukti mmg sep..tak rugi beli moto nih..

    • profile image

      just 6 years ago

      aku ingat nk trade in jer lc135(m)2009 rm4.2k aku minggu nih.....nk pakai fz150i rm8.2k kot blah ulu nih....bacer kt cni bnyak ok nyer sajer. any komen otai2 kt cni...

    • profile image

      angahmilo 6 years ago

      prospective FZi buyer: Tayar tubless xde masalah cuma kalau dah tak berapa ada bunga dia mudah bocor. Jalan terbaik ialah ganti dengan yang baru.Kalau kena benda tajam dan panjang tayar akan bocor juga tapi tak terus kempis dan boleh tampung( istilah tembak cacing). harap membantu

    • profile image

      prospective FZi buyer 6 years ago

      rakan2 pemilik FZi, korang pernah ada masalah tayar motor FZi pancit tengah jalan x?now pki tubeless kan?any problem on that?

    • profile image

      Sam 6 years ago

      Melayu...melayu...orang putih buat roket ke langit pun x gaduh2 mcm korang. Nie motor ajelah weh, pakailah ikut kegunaan masing2...nk kecoh2 watpe. Sempit.....(ni psl kes LC vs FZ..jg marah).

    • profile image

      angah ilo 6 years ago

      fz kena servis engin terutamanya ring dan piston pada jarak lebih 40000km. kalau tak buat cheking ada masalah nanti. ring bila dah longgar kuasa pun kurang. saya tak tahu sekarang bari dibagi tahu. dah lambat sekarang jarak motor saya dan dekat 80000km. ada masalah ring dan clas plet. nanti sambung .....

    • profile image

      Murai 6 years ago

      Alahai, macam budak2 korang semua ni..Aku pun pakai gak muto..FZ satu, LC satu..LC better untuk jalan yg cornering, balance.. Mmg sure FZ tu tergelincir kalo maen jalan Teluk Bahang or Batu Feringghi..FZ syiokk berkonvoi jauh2 long distance..Semuuuutttt je jap je sampai ke destinasi..Kalu naik LC merasa kebas bontot gak la..So better ada kedua-duanya hahaha sbb aku banyak duit..

    • profile image

      fay 6 years ago

      aq dak lc lh,jgn lh kutuk lbh2,mmg lc xlaju..dh cc dia pn dh tulis 135.nk mcm ane?bkn xmampu nk beli yg beso cume ujan nti ddk bwh jembatan gak..so lc je lh,ok lh utk sort distance area bando jb.kalo dulu aq pki rxz xabis change gear dh smpi selekoh/sempang.so pki lc not bad lh..moto korg mmg utk long distance.mmg kene lh ngan body & enjin.lc aq dh modi skit2 stakat belang blh main lg lh.aq main pickup je utk bando ni..long distance blm test lg lh..tp betol kalo laju2 pn nk kemane?ke kubo ke ke spital? main pickup kejo trafic lite je best...hahaha. lumbe2 jom ar track! tp bg lh aq yg same jenis ek..hohoho-liau.salam.

    • profile image

      giraya 6 years ago

      lg 2 hari nak dpt fz150i fuhhh.... x sabar dah rasa nyer ni

    • profile image

      Geng FZ150i 6 years ago

      Gua caya lu cakap ini Fz memang sep punya moto lia punya minyak, lagi selonok tunggang manyak mantap, gua ikut itu nyalan Bukit Flezer manyak syok ooo angkat itu lep kona kili kanan. Ini moto tatak laju sangat tapi lia selonok naik ooo. Gua sulah ala lua bijik ini motor ganto-ganti guna, hah..ha...ha...ha.

    • profile image

      dany 6 years ago

      jangan bangga dgn knderaan anda sebab kenderaan terakhir anda adla keranda~

      ps= nk save mnyk bli fz, nk lju bli moto 2-stroke, x yah modi pun dh kira laju dh(kalau ikt class 150cc- la..)

    • profile image

      naztravel 6 years ago

      salam rider suma,wa kt sini nak kongsi pengalaman wa..skg ni wa dah angkt FZ..mmg wa puas ht sgt2..myk suma org dh tau,mmg sep!..wa tiap2 hr ulanagalik gi kerja dr a.setaq ke png sblah island..mula2 wa isi full tank guna shell ron95 dlm rm18 cmtu..pastu wa topup rm10 je utk pegi blk dr a.setaq ke png..mknanya duit myk wa utk pjlnan wa rm10 ja shr sjauh 230km dgn klajuan antara 110-120km/j..bab kelajuan wa rsa bebaloi dgn cc moto nie la..110-120km/j pon dah rsa laju dh..dr a.setaq ke png wa ambik msa sejam 15mint ja utk smp tmpt keja wa..sekian.

    • profile image

      aku minat FZ 6 years ago

      uit korang sumer..bak duit kat aku..nak beli fz..hahahaha..aku nak FZ waaaaaa..hukhuk

    • profile image

      alan ali 6 years ago

      Bro FZ semua.....tolong gua dpt kan kelajuan 13KM/J, dah perah abis hanya dapat 120km/J je tu pun kalau turun bukit.

    • han02 profile image
      Author

      han02 6 years ago

      Salam

      Mana2 posting yg mencarut akan didelete.

      Nak cakap bukan2 sila ke tempat lain

    • profile image

      kcq 6 years ago

      aku pun pernah sedar2 skru dah xda sbiji, kalu x sedar, longgar yg sbiji lg, sedar2 stand dah jatuh daa

    • profile image

      motostended 6 years ago

      klakor tengok orang gaduh pasal moto..masing2 xnk kalah..haha..kalo gaduh dapat duit ke, pahala ke ok la jugak.

    • profile image

      Otai Rider 6 years ago

      Saya setuju dengan pandangan FZ150i Merlimau dan honda rc212v vs m1=? mengenai motosikal kecik-kecik ni. Saintis Jepun dah reka macam nak rak sesuai dengan model tu. Tapi orang melayu ni pandai sangat nak ubahsuai, nak laju konon. Pi kedai beli assesories dan ubahsuai yang untung orang lain yang rugi kita. Moto kecik kalau laju pun tak setara mana dan merbahaya kerana tak seimbang dengan berat dan postur motor tersebut.

      Hai kawan-kawan dan adik-adik biarlah motor tu macam tu saja cuma jaga selenggaraannya sahaja, basuh motor bila kotor, polish sekali sekala, tunggang dengan relax dan berhemah kerana kelajuan dan ubahsuai membawa padah bukan hanya kepada diri tapi juga keluarga dan kerugian besar kepada agama dan negara. Insaflah orang lelaki melayu yang boleh dipanggil 'orang' semakin kurang sekarang ini.

      Saya sekarang ni guna 2 biji FZ150i dan sebuah LC135... memang best untuk pergi makan angin dan berulang-alik ke tempat kerja. Ok!.

    • profile image

      honda rc212v vs m1=? 6 years ago

      sedih korg nih..ketahuila...moto power mcmner sxpun tp yg bawak ati kecik no point jgk..ianya hanya sekadar pengangkutan darat 2 roda yg biasa dan hanya motosikal jalanan yg normal tp dibuat design menarik(racing spec dll)...lainla la kita memiliki prototype factory bike yg setiap jenama ada kelebihan msg2..so fz 150i di reka utk tujuan tertentu...begitu jgk lc 135..mahupun rxz 135 or belang suzuki 150 etc..yg pasti moto tu direka bukan utk tujuan modifikasi atau tujuan perlumbaan coz semua moto yg disebut tidak laju...dan mmg direka utk negara ke 3..kalau nak merasai mkna kelajuan beli supersport.superbike.hyperbike.monsterbike..fz150i cuma berciri rekabentuk sports naked bike bukan kelajuan tetapi amat ekonomical dr segi minyak..selesa dan sesuai dgn poket kita..so x perlu berdebat moto mana power ok...kita bkn pelumba motogp,world superbike atau production bike atau mms or cub prix sxpun...kita cuma rider biasa so moto2 tempatan td sesuai dgn kita...membandingkan setiap model dan berdebat hanya menguntungkan syarikat moto tu saja,ini hanya pandangan peribadi saja...sekian terima kasih...

    • profile image

      FZ150i Merlimau 7 years ago

      salam.

      FZ 150i adlah moto yang santai elegen dan cool. Bukan untuk lumba atau bawa laju melebihi had laju JPJ.

      Saya suka sangat.

    • profile image

      afif 7 years ago

      beb.. aku br pakai fz nk masuk sebulan

      ni info yg bleh dibagi.

      3x full tank = 1250km.

      operating speed = 80-110km

      distance per day = bb bangi - kl ~ 65km pegi blk

      kesimpulannye mmg puas ati :D

    • profile image

      mbx 7 years ago

      slamat brayer sumer umat islam...

      aku baru kuar fz150i br sbg moto raya aku minggu lepas...

      masih dlm pantang tapi da beraound kl-mlk-n9(k.pilah).

      memang sedap motor ni n aku tak berasa penat macam aku bwk ex5 aku dulu...

      tp pg tadi before aku nk koje, aku terperasan skru dkat pemijak kaki kanan (kickstarter) xde sbijik... korang penah alami kejadian cmni x?

    • profile image

      charliedelta 7 years ago

      baru-baru ni saya ada buat ujian kelajuan (speed accuracy)antara motor dan kereta dgn menggunakan 2 GPS Garmin 60cs-x kerana ada sahabat kata meter speed moto dgn kereta tak sama. Satu letak pada kereta dan satu pada moto LC adik saya dan kami bergerak ke Melaka dgn kelajuan yg sama (hampir beriringan). Didapati speed pada kereta adalah sama dgn speed GPS yg dipasang di dashboard dan yg dipasang pada moto adik saya...iaitu sekitar 90km/j dan nak tau berapa kelajuan yg ditunjukan pada meter motor LC tu...120-130 km/j. Moral of the story,motor cub ni sebenarnya tak laju mana pun sebab dari kilang lagi setting meter speed telah diubah supaya nmpak laju pada budak-budak rempit yg tak sayang nyawa serta kurang pelajaran ini. Lain kali buat la research yg lebih technical sebelum membuat apa-apa modifikasi pada motor anda yg mana sebenarnya tak untung apa-apapun selain daripada mengkayakan lagi tauke-tauke kedai tu. Nyawa anda melayang siapa yg rugi siapa yg menangis?...fikirlah...kalau anda rasa anda dah dewasa dan berotak!

    • profile image

      syawal 7 years ago

      mne nk dptkan cdi racing fz150i ???

    • profile image

      keong87 7 years ago

      bunyi tu normal bagi fz ni~~

    • profile image

      keong87 7 years ago

      bunyi tu normal bagi fz ni~~

    • profile image

      Soap 7 years ago

      Kepada Semua....ingin tahu lebih banyak tentang fzi.sila join forum kat http://myenthusiasts.org/fz150i/index.php/topic,74... can find everthing there.

    • profile image

      aduka_dermawa 7 years ago

      Salam pada riders FZ semua,saya baru beli FZ150i 2nd hand last week,tak pernah tau pasal FZ nih,so semalam,selepas bawa dr bangi ke Ampang,ketika saya berhenti,saya terdengar seperti bunyi yg kuat di bhgian enjin/radiotaor,bunyi seperti bunyi pam sedang berfungsi dgn kuat.Adakah ini normal bg motor FZ ni?

    • profile image

      pitpot 7 years ago

      kpd rider smua,,amek r moto ni.jmat mnyak siot.haha.ak dh pkai,3x full tank,leh ride >1000km

    • profile image

      budak fz baru 7 years ago

      kenape fz aku xdpt nk maitain rpm mase baru start???pas2 enjin asyik padam..aku dah soh kdai tukar bateri..tp tak jalan gak..last2 skrang ni..aku terpakse hantar ke ejen yamaha..dorg kate pasal relay..btol ke???ade sape2 ade jawapan??

    • profile image

      nantha 7 years ago

      ade accesserisn untuk fz150i yamaha ...tak

    • profile image

      tora 7 years ago

      salam... ari tu ak gi kedai moto nak tuka minyak hitam. asal nak guna motul 5100 15w40 tapi yg ada motul 3100 ngan motul 7100 20w50. last2 aku bli yg motul 7100 nyer.So ape pndangan korang?Sesapa leh tlg bg info..

    • profile image

      soap 7 years ago

      understand too that need to reset e tuning or else gonna spoil e bike.either more fuel consume n less power n speed.have no info for e power commander.pls chk it out with e workshop if they really do tuning.as most of them only sell n dont do tuning.i came across some workshop say that u dont need tuning.jz fix n go.? for me? confuse too.e workshop i go tell me,wihtout proper setting n tuning will spoil e engine.believe tuning is a must n dont spoil your engine.

    • profile image

      Soap 7 years ago

      chk wit u guys.Meaning that we can only wait another 6 mnth-1 year for e cdi.As understand from a formen,if need to increase e speed u need to add on ecu(so as more elec n fuel will pump in e engine)bc it fuel injection n everything is control electronic.and also by adding ecu will not give much power.unless you change e exhaust pipe too.which will cost around RM900.Exhaust pipe RM4xx Plus n ecu RM4xxPlus too.they told me e original pipe also block e power.So....Change both(if need speed).Cant change 1 only.exhaust pipe(pick up-yes,but no end power bc once reach 130km,cut by cdi.)if ecu can reach by another 10-15 speed more as cut by exhaust pipe too.

    • profile image

      safetyrider 7 years ago

      yang cucuk tu budak2 bangang jer.Kalau dia cucuk dia mampus sorang tak pe,ni libatkan kita sekali ape ke halnya kan.

    • profile image

      x-wave100 7 years ago

      salam kpd semuer rider terutama skali fzians... url yg aku bg tu merujuk kpd taj workshop yer... barang2 FZ mmg khusus disitu... arini aku xle tido sbb br dpt fz dr kedai... mmg berdebar2 len mcm sket la moto nie... esok nak bwk dia gi jenjalan... kpd kaki2 rempit tu, tolong jgn cucuk aku haaa... ader paham....! hehehehe, jgn marah haaa.. aku pun tgh cari windshield utk lampu br tu... dah dpt nnt aku bg tau ekk...

    • arzuja profile image

      arzuja 7 years ago from perlis

      salam sume riders... x lame lg, sy bakal memiliki fz.. bile da lme wat survey, sy rase mmg berbaloi amek fz ni tp sy x berape nk fhm apa mksud FUEL INJECTION ni? bape kerap kite kene servis FUEL INJECTION system ni? mahal x servis FUEL INJECTION?

      sblom ni pakai kawasaki kr 150.. reason nk tuka coz nk jimat minyak...

    • profile image

      Safetyrider 7 years ago

      Saya ade cerita sikit ni.semalam time nak terkejar2 wakktu solat saya speed la sikit.So ade la sebiji skuter ni cucuk time waktu dah agak2 nak jem,persoalan nya tak ke bodohnya skuter tu cucuk orang dekat2 gila,dari atas motor saya dah rase lampu dia dekat gila dengan saya.Agak2 bengang saya ketepi saya rem la kan bagi dia depan pulak saya nak pressure dia,Dalam hati berkata "budak ni apahal menggelupur nak cucuk2 orang pulak kita tak de buat hal dengan dia pun".Bole dia pergi sebelah dia slowkan motor dia tapi tak nak potong pulak sebab motor dah mengerang top speed ha2,macam biasa la kan takut la dia pulak kena cucuk dengan saya.Dia di sebelah dia boleh sound "ape kes".Tak ke bengongnye dia cucuk orang sampai saya rase lampu dia tu terang dekat gila dengan saya dia kata "ape kes".,saya toleh belakang dah sah2 dia cucuk bila saya brek emergency sikit dia dah menggelupur.Nampak gaya macam budak sekolah...menggelupur siot...selamat member saya yang dari belakang tu follow jarak jauh kalau dekat memang dah jadi hal situ dah..

    • profile image

      otai pendang 7 years ago

      Motor Fz150i saya dulu pun orang curi dalam rumah waktu sedang tidur. Pencuri ni kalau dia nak ambik dia tetap ambik punya, toksah bubuh kunci banyak mana...

    • profile image

      lio 7 years ago

      ok bro thnx for your good info

    • profile image

      Metalwarrior 7 years ago

      pakai mangga tembaga tu je insyallah selamat.Sekarang kalau pakai ape2 kunci pun orang boleh buka.Contoh la u pakai 15 kunci dekat motor kalau sindiket curi motor yang baik punya dia angkat naik lori jer tak sampai 30second pun sebiji motor dah lesap dengan cara tu.Mangga tembaga tri circle tu safety sikit la tapi kalau orang pandai dia boleh buka juga.Kalau alarm dia orang simbah air jer diam la alarm tu.Pakai kunci banyak sikit la.Tapi nak buka kunci tu nanti leceh la,tapi untuk safety kena la bekorban sikit.Tapi Fz ni kureng orang nak rembat rasenya.Biasanya kalau orang nak rembat dia orang sebat 125Z,Lc atau pun rxz.Lagi satu kalau park pun kena tengok tempat la.

    • profile image

      lio 7 years ago

      aku bru bli fz nih tp risau ttg kcurian moto la plak

      leh tlg kasi info camne nak jaga moto, guna lock moto pe yg

      bagus?

    • profile image

      jenglot 7 years ago

      hai...kepada semua mmbr2 fz@vixon 150...ecu racing memang dh lama ada cuma kt malaysia ne je yg lmbt..sory la sbb lmbt bg tau psl bru jmpa web ne..kt indonisia dh lama pki dh sbb aku ada mmbr kt sana..jgn terperanjat la klu tahun 2009 moto fz@vixon ne dh dpt 23-24hp(hosepower)-dynotest..jgn risau semua brg2 racing pn ada..k

    • profile image

      Otai Pendang 7 years ago

      Masa guna Yamaha FZ150i hijau dulu saya dan isteri balik kampung dari Pendang ikut Spg Pulai, Cameroon Highland, Ringlet dan Sungai Koyan Pahang sejauh 400km, minyaknya RM20.00 RON97. Kelajuan antara 90-120km/j. Tak percaya sudah... sendiri cubalah...

    • profile image

      Otai Pendang 7 years ago

      Yamaha FZ150i warna hijau dicuru orang dan baru dapat claim insuran dan nak ambik Yamaha FZ150i warna biru pulak. Motor ni taklah laju macam kapcai tapi menunggangnya sungguh selesa teruma perjalanan jaun dan jimat minyak pulak tu. Lagipun ianya stabil dan mantap terutama semasa mengambil selekoh. Tak percaya sendiri cubalah....

    • profile image

      Nazrul 7 years ago

      cdangan aku warne biru..

      ala..stahun ko pakai mst nk tkar wrne pnye..

      aq asal wrne itam.skarang warne gold..

      sume warne cntik la snang citer.

    • profile image

      nilom 7 years ago

      ak nak angkat fz bln dpn , warna ape best? hitam ke merah? Ada cadangan ?

    • profile image

      Nazrul 7 years ago

      oopss..ECU ek?knape lme sgt?

      nmpknye pmbalasan dendam terhadap EX5 kat ipoh xksampaian..

      tggula stahun lg..tp fz tetap mnang anugerah minyak plg jimat!

    • han02 profile image
      Author

      han02 7 years ago

      FZ tak ada CDI, ECU sahaja.

      ECU Racing mungkin akan keluar dlm 6bulan-1tahun lagi.

      tajwoksyop- saya tak tahu.

    • profile image

      Jack Sparrow 7 years ago

      smebody bgtau aq kat ne nak cri tajwoksyop..aq blaja area kedah n duk kat selangor..klu leh bgtau alamat penuh kat kedah n selgor.

      tq

    • profile image

      Nazrul 7 years ago

      sape de cadangan kat mne aq leh dapatkan CDI racing?

      aq nak cri brand BRT(bintang racing team)

    • han02 profile image
      Author

      han02 7 years ago

      original harga RM500+ memang mahal.

    • profile image

      MeatalWarrior 7 years ago

      Under arranty bawak pergi hong leong je.....Kalau dah outwarranty bawak pergi jumpa pomen yang bertauliah...