ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel
  • »
  • Business and Employment»
  • Employment & Jobs

CSCS Card Course Practice Mock Exam, Actual Questions & Answers From The CSCS Test UK

Updated on December 3, 2015

Sample Questions From The UK CSCS Exam / Test 2015 / 2016

The CSCS ( Construction Skills Certification Scheme ) is a required certification for individiuals to work on building sites within the UK. The qualification means that the person has passed basic site awareness in Health and Safety aspects around the work place.

The cscs card is renewable every three to five years, and without one, most workers will not be allowed to continue working on any building site within the UK. The CSCS test/exam itself, lasts for only 45 minutes, but many people finish it early as the multiple choice questions are basically common sense. A little revision for the CSCS test virtually guarantees a pass.

A mock exam or test for applicants wishing to pass the CSCS test are usually only available if you register and pay for the actual exam through various companies.

These are a selection of questions which appear in the CSCS test / exam. Although not all the questions are here, as the choice of questions they provide is extensive, the core questions which will result in a pass level are all mentioned. This mock cscs test / exam is designed to ensure that nearly all competent people will pass the exam.

The case study section questions are very similar to the CSCS exam questions, but entail watching a short video.

Free link: Case Study Mock Exam Questions

NB: The author of this, has an 11 year old son, whom after no revision, took the mock test and passed. Sample questions are excellent practice questions.

Free Link For: CSCS Concise Revision Notes

Free Link To: Government Funded CSCS Cards

CSCS Mock Exam / Test Questions

*All answers at foot of page.

1) From which two animals can you contract Weils Disease?

A) Dogs

B) Cats

C) Rats

D) Horses

E) Cows



2) Why do you need to inform your employer if you have Weils Disease ?

A) Because he will want to keep well away from you

B) Because it is contagious

C) Because the Health and Safety Executive needs to be informed

D) Because you will need special protective equipment



3) Which colour fire extinguisher contains only water?

A) Black

B) Red

C) Cream

D) Blue



4) What does this sign indicate ?

A) This is where the fire will start

B) Fire alarm assembly point

C) Press here to sound fire alarm

D) Fire Extinguishers are here

(admin- cscs card mock test continued)



5) You are using some equipment and you have just been given a prohibition notice. What does this mean ?

A) You must not use it until your supervisor is present

B) Only your supervisor can use it

C) You can use it but be more careful

D) You must not use it until it has been made safe



6) Now that work is moving along on site, you feel that the safety rules given at the induction are dated. What should you do ?

A) Nothing as you are not responsible for health and safety

B) Ask your workmates what they think

C) Speak to your supervisor about your concerns

D) Make up you own safety regulations as you go along



7) Another contractor is affecting your safety. You should stop work and...

A) Go home

B) Speak to their supervisor

C) Speak to your supervisor

D) Speak to the contractor who is doing the job



8) Which of these will help you work safely on site?

A) A toolbox talk

b) Site induction

C) Risk assessments and method statements

D) All of the other answers



9) Early signs of Weil's disease can be confused with..

A) Flu

B) Dermatitis

C) Hay Fever

D) Diabetes



10) This sign means ?

A) No access onto the scaffold

B) No entry for people on foot

C) No entry during the day

D) No entry unless wearing full PPE

NB- This is a sample cscs card test, please learn all signs.



11) Green and white signs mean

A) You must do something

B) You must not do something

C) Safe condition

D) Hazard or danger



12) Blue and white signs mean

A) You must do something

B) You must not do something

C) Safe condition

D) Hazard or danger



13) If you have any rubbish left over after a job, you should..

A) Leave it near to where you were working

B) Put it with other rubbish left by others

C) Put it in the designated waste area

D) Take it and dump it away from the site


14) How would you expect to find out about health and safety when you first arrive on site ?

A) In a letter sent to your home

B) At a site induction

C) By a telephone call

D) By reading your employers health and safety policy


15) Who should decide what weight you can safely lift ?

A) You

B) Your supervisor

C) Your employer

D) The health and safety executive.



16) What does a black fire extinguisher contain ?

A) Water

B) co2

C) Powder

D) Foam


17) Which fire extinguishers cannot be used to put out electrical fires

A) Red

B) Black

C) Cream

D) Blue


18) You find a ladder that is damaged, what should you do ?

A) Try to mend the damage

B) Use the ladder but avoid the damaged part

C) Don't use it and report the damage at the end of your shift

D) Don't use it and report the damage to others


19) Someone collapses with stomach pains and there is no first aider on site. What should you do?

A) Get them to sit down

B) Get them to lay down in the recovery position

C) Give them some pain killers

D) Get someone to call the emergency services



20) What does this sign mean?

A) Corrosive

B) Irritant

C) Harmful

D) Dangerous to the environment



CSCS Mock Exam Answers

1) C & E

2) C

3) B

4) C

5) D

6) C

7) C

8) D

9) A

10) B

11) C

12) A

13) C

14) B

15) A

16) B

17) A & C

18) D

19) D

20) A





Office use only:

Tabs Used: practise test for the cscs exam, cscs test mock exam, 2012 cscs exampl questions, cscs test sample questions, cscs cards, what is a cscs card, get cscs card, cscs test centre, cscs test practice, cscs uk, cscs tests, cscs health and safety

Comments

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    • profile image

      rob 2 years ago

      20 out ov 20 yyyeeeehhaaaa

    • profile image

      Brett coupe 2 years ago

      Frankly if you cant pass this test I wouldnt want to work on site with you. It doesnt matter how long youve worked on site and its actually the guys that have worked on site the longest that avoid/skip all the safe practices. Revise if youve struggled with that mock exam, I got 2 wrong, both fire extingusher related so I will now make sure I know them.

    • billericky profile image
      Author

      billericky 3 years ago from Plymouth

      Yes, don't do what I did. I fell off a ladder, dislocated my arm and have been out of work for 8 months so far.

    • profile image

      Adam 3 years ago

      Taking the test tomorrow if I pass it will be my first time working on sight you guy got any pointers

    • profile image

      tween 3 years ago

      18 out of 20 oh yeah

    • profile image

      Ricky 4 years ago

      Silly test ,,,,, easy to forget after passing test

    • billericky profile image
      Author

      billericky 4 years ago from Plymouth

      Nerves

    • profile image

      Cj 4 years ago

      How come I can pass the questions in books and in this test but not in the test?

    • profile image

      Tyson 4 years ago

      I worked on these sites for over 27 years never had a problem but I lost my job cause I couldn't pass my cscs test

    • billericky profile image
      Author

      billericky 4 years ago from Plymouth

      Education is important. I am now sitting in bed with a dislocated arm because I left out one rule in health and safety. I will be out of work for another 4 months and have so far lost over £3000. Not very happy.

    • profile image

      darren childs 4 years ago

      why should i have to pay for this i all ready pay enough in taxs an fuel now won more money out of me for me to keep my job

    • profile image

      jak loan 4 years ago

      health and safety is all good,, but why must we pay for these cards.

      i have a work mate who has very slight learning disabilities and has just failed the test, he has been a competent tradesman for 35 years.

      this type of testing has put him in fear of losing his job and dignity.

    working

    This website uses cookies

    As a user in the EEA, your approval is needed on a few things. To provide a better website experience, hubpages.com uses cookies (and other similar technologies) and may collect, process, and share personal data. Please choose which areas of our service you consent to our doing so.

    For more information on managing or withdrawing consents and how we handle data, visit our Privacy Policy at: "https://hubpages.com/privacy-policy#gdpr"

    Show Details
    Necessary
    HubPages Device IDThis is used to identify particular browsers or devices when the access the service, and is used for security reasons.
    LoginThis is necessary to sign in to the HubPages Service.
    Google RecaptchaThis is used to prevent bots and spam. (Privacy Policy)
    AkismetThis is used to detect comment spam. (Privacy Policy)
    HubPages Google AnalyticsThis is used to provide data on traffic to our website, all personally identifyable data is anonymized. (Privacy Policy)
    HubPages Traffic PixelThis is used to collect data on traffic to articles and other pages on our site. Unless you are signed in to a HubPages account, all personally identifiable information is anonymized.
    Amazon Web ServicesThis is a cloud services platform that we used to host our service. (Privacy Policy)
    CloudflareThis is a cloud CDN service that we use to efficiently deliver files required for our service to operate such as javascript, cascading style sheets, images, and videos. (Privacy Policy)
    Google Hosted LibrariesJavascript software libraries such as jQuery are loaded at endpoints on the googleapis.com or gstatic.com domains, for performance and efficiency reasons. (Privacy Policy)
    Features
    Google Custom SearchThis is feature allows you to search the site. (Privacy Policy)
    Google MapsSome articles have Google Maps embedded in them. (Privacy Policy)
    Google ChartsThis is used to display charts and graphs on articles and the author center. (Privacy Policy)
    Google AdSense Host APIThis service allows you to sign up for or associate a Google AdSense account with HubPages, so that you can earn money from ads on your articles. No data is shared unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Google YouTubeSome articles have YouTube videos embedded in them. (Privacy Policy)
    VimeoSome articles have Vimeo videos embedded in them. (Privacy Policy)
    PaypalThis is used for a registered author who enrolls in the HubPages Earnings program and requests to be paid via PayPal. No data is shared with Paypal unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Facebook LoginYou can use this to streamline signing up for, or signing in to your Hubpages account. No data is shared with Facebook unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    MavenThis supports the Maven widget and search functionality. (Privacy Policy)
    Marketing
    Google AdSenseThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Google DoubleClickGoogle provides ad serving technology and runs an ad network. (Privacy Policy)
    Index ExchangeThis is an ad network. (Privacy Policy)
    SovrnThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Facebook AdsThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Amazon Unified Ad MarketplaceThis is an ad network. (Privacy Policy)
    AppNexusThis is an ad network. (Privacy Policy)
    OpenxThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Rubicon ProjectThis is an ad network. (Privacy Policy)
    TripleLiftThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Say MediaWe partner with Say Media to deliver ad campaigns on our sites. (Privacy Policy)
    Remarketing PixelsWe may use remarketing pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to advertise the HubPages Service to people that have visited our sites.
    Conversion Tracking PixelsWe may use conversion tracking pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to identify when an advertisement has successfully resulted in the desired action, such as signing up for the HubPages Service or publishing an article on the HubPages Service.
    Statistics
    Author Google AnalyticsThis is used to provide traffic data and reports to the authors of articles on the HubPages Service. (Privacy Policy)
    ComscoreComScore is a media measurement and analytics company providing marketing data and analytics to enterprises, media and advertising agencies, and publishers. Non-consent will result in ComScore only processing obfuscated personal data. (Privacy Policy)
    Amazon Tracking PixelSome articles display amazon products as part of the Amazon Affiliate program, this pixel provides traffic statistics for those products (Privacy Policy)