ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel

A January Trivia Quiz

Updated on January 12, 2020
bethperry profile image

Beth is an author, as well as an ardent lover of history and quizzes

January is one of my favorite months on the calendar! My eldest son's birthday falls in January, and it is also the month my husband and I celebrate our wedding anniversary.

Throughout history January has also ushered in many intriguing events. As such, I thought this was an excellent time for a brain teaser - a quiz to test your knowledge on January trivia and and historic events which have occurred during this month.

Rules for the quiz are simple: find a sheet of paper, along with a pencil or pen. Number the paper 1-16. Proceed to the Questions section of this page. Read the individual questions, and then choose what you think is the right answer from among the four possibilities provided for each. Mark your selected answer on the paper and go on to next question. Correct answers will be found in the Answers section.

Scoring your results: Award yourself 10 points for every correct answer to questions 1-thru-15. The correct answer for the Bonus Question (#16) is worth 50 points. If your final score tallies up to 200 points then you have not only aced the quiz, you can count yourself a January knowledge expert!

Have fun and good luck!


Questions

1. The word January means what in Latin?

a. The month of Janus

b. The madness of Janus

c. Sleep of Janus

d. Janus’ goosebumps


2. In New Zealand, the month of January tends to be:

a. the coolest

b. the warmest

c. when volcanoes are most active

d. when most mermaid sightings are reported


3. Which one of these gems is traditionally regarded as a January birth stone?

a. Garnet

b. Opal

c. Jade

d. Black marble

4. In Germany, New Year’s Day falls on what day of January?

a. 1st

b. 6th

c. Second Sunday of every January

d. 5th Wednesday of every January


5. What woman became the first female United States Secretary of State on January 23, 1997?

a. Alda Álvarez

b. Janet Reno

c. Madeleine Albright

d. Monica Lewinsky


6. What famous American civil rights activist was born on January 15, 1929?

a. Malcolm X

b. Harvey Milk

c. Dr. Martin Luther King Jr.

d. Ted Turner


7. Which of these disasters occurred on January 28, 1986?

a. The eruption of Mount St. Helens in Washington State

b. The Space Shuttle Challenger explosion

c. The Exxon Valdez oil spill

d. Madonna appeared as Playboy Centerfold of the Month


8. Which two zodiac sun signs reign during the month of January?

a. Capricorn and Aquarius

b. Aquarius and Pisces

c. Aries and Gemini

d. Libra and Scorpio


9. On January 2, 1987 former Beatles member George Harrison released his rendition of what song (composed by American songwriter Rudy Clark)?

a. “Got My Mind Set On You”

b. “Things Are Gonna Be Different”

c. “Since You Been Gone”

d. “Enter Sandman"

10. What strange event was recorded to have happened on January 26, 2004?

a. A decomposing whale carcass exploded in the town of Tainan, Taiwan.

b. A crowd of the faithful, several nuns and an Algerian ambassador and his entourage all reported witnessing a blue, cigar-shaped UFO. hover over the Papal Basilica of St. Peter for over ten minutes.

c. The Chinese government issued a press release to announce State laboratory scientists had successfully created a dog/human chimera embryo.

d. Dale Everridge, a farmer in Dorena, Oregon, called a local radio talk show host to say a large predatory bird had just flown off with one of his draft horses. The same day, a family living less than three miles from Everridge’s farm, called authorities to report their truck had been doused with feces from a bird of "ungodly size" which had passed over their property.


11. On January 12, 1990, the nation of Romania outlawed what?

a. The sale of alcoholic beverages to anyone under the age of eighteen

b. The sale of vanilla, maple syrup and other kitchen flavorings produced from artificial ingredients

c. The Communist party

d. The Church of Scientology


12. Which U.S. President was sworn into office on January 20, 1981?

a. Ronald Reagan

b. Jimmy Carter

c. Bill Clinton

d. Billy Carter

13. What celestial entity typically reaches peak of visibility during the first two weeks of January?

a. The Quadrantids meteor showers

b. Mars

c. The Sun

d. Dark side of the moon


14. On January 24, 1895 what monarch was forced to abdicate their throne?

a. King Rama IV of Siam

b. King Maximilian I of Mexico

c. Queen Liliuokalani of Hawaii

d. Maria Sorelezza, “Fettuccini Queen of Brooklyn”


15. Which of these science-tech firsts happened on January 24, 1984?

a. A dentist, Dr. Barney Clark, became the first recipient of an artificial human heart

b. MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) released for sale to the public

c. Apple Mackintosh put on the market the first successful home computer system

d. Ronco releases the Veg-O-Matic food processor


16. Bonus question: On January 6, 1999, this Grammy Award-winning stand-up comedian, film actor and the creator of two highly popular television series received a star on the Hollywood Walk of Fame. Who was it?

a. Bob Newhart

b. Roseanne Barr

c. Jerry Seinfeld

d. Ellen DeGeneres

Answers

1. a.

2. b.

3. a.

4. a.

5. c.

6. c.

7. b.

8. a.

9. a.

10. a.

11. c.

12. a.

13. a.

14. c.

15. c.

16. a.

Comments

Submit a Comment

No comments yet.

working

This website uses cookies

As a user in the EEA, your approval is needed on a few things. To provide a better website experience, hubpages.com uses cookies (and other similar technologies) and may collect, process, and share personal data. Please choose which areas of our service you consent to our doing so.

For more information on managing or withdrawing consents and how we handle data, visit our Privacy Policy at: https://corp.maven.io/privacy-policy

Show Details
Necessary
HubPages Device IDThis is used to identify particular browsers or devices when the access the service, and is used for security reasons.
LoginThis is necessary to sign in to the HubPages Service.
Google RecaptchaThis is used to prevent bots and spam. (Privacy Policy)
AkismetThis is used to detect comment spam. (Privacy Policy)
HubPages Google AnalyticsThis is used to provide data on traffic to our website, all personally identifyable data is anonymized. (Privacy Policy)
HubPages Traffic PixelThis is used to collect data on traffic to articles and other pages on our site. Unless you are signed in to a HubPages account, all personally identifiable information is anonymized.
Amazon Web ServicesThis is a cloud services platform that we used to host our service. (Privacy Policy)
CloudflareThis is a cloud CDN service that we use to efficiently deliver files required for our service to operate such as javascript, cascading style sheets, images, and videos. (Privacy Policy)
Google Hosted LibrariesJavascript software libraries such as jQuery are loaded at endpoints on the googleapis.com or gstatic.com domains, for performance and efficiency reasons. (Privacy Policy)
Features
Google Custom SearchThis is feature allows you to search the site. (Privacy Policy)
Google MapsSome articles have Google Maps embedded in them. (Privacy Policy)
Google ChartsThis is used to display charts and graphs on articles and the author center. (Privacy Policy)
Google AdSense Host APIThis service allows you to sign up for or associate a Google AdSense account with HubPages, so that you can earn money from ads on your articles. No data is shared unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
Google YouTubeSome articles have YouTube videos embedded in them. (Privacy Policy)
VimeoSome articles have Vimeo videos embedded in them. (Privacy Policy)
PaypalThis is used for a registered author who enrolls in the HubPages Earnings program and requests to be paid via PayPal. No data is shared with Paypal unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
Facebook LoginYou can use this to streamline signing up for, or signing in to your Hubpages account. No data is shared with Facebook unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
MavenThis supports the Maven widget and search functionality. (Privacy Policy)
Marketing
Google AdSenseThis is an ad network. (Privacy Policy)
Google DoubleClickGoogle provides ad serving technology and runs an ad network. (Privacy Policy)
Index ExchangeThis is an ad network. (Privacy Policy)
SovrnThis is an ad network. (Privacy Policy)
Facebook AdsThis is an ad network. (Privacy Policy)
Amazon Unified Ad MarketplaceThis is an ad network. (Privacy Policy)
AppNexusThis is an ad network. (Privacy Policy)
OpenxThis is an ad network. (Privacy Policy)
Rubicon ProjectThis is an ad network. (Privacy Policy)
TripleLiftThis is an ad network. (Privacy Policy)
Say MediaWe partner with Say Media to deliver ad campaigns on our sites. (Privacy Policy)
Remarketing PixelsWe may use remarketing pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to advertise the HubPages Service to people that have visited our sites.
Conversion Tracking PixelsWe may use conversion tracking pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to identify when an advertisement has successfully resulted in the desired action, such as signing up for the HubPages Service or publishing an article on the HubPages Service.
Statistics
Author Google AnalyticsThis is used to provide traffic data and reports to the authors of articles on the HubPages Service. (Privacy Policy)
ComscoreComScore is a media measurement and analytics company providing marketing data and analytics to enterprises, media and advertising agencies, and publishers. Non-consent will result in ComScore only processing obfuscated personal data. (Privacy Policy)
Amazon Tracking PixelSome articles display amazon products as part of the Amazon Affiliate program, this pixel provides traffic statistics for those products (Privacy Policy)
ClickscoThis is a data management platform studying reader behavior (Privacy Policy)