How to Calculate Percentages - Calculating Percentages Easily
Calculating and working out percentages made easy!
Percentages really aren't that difficult, yet they are so useful and so many people cannot easily work them out! This lens shows you how to work out a percentage so you'd never need worry at school or work again!
Below is first of all how to calculate a basic percentage. Then there is the slightly more complicated calculations - calculating increase and decrease, then decreasing a number by a percentage.
So without further ado...here's how to calculate and work out percentages!
Calculating Percentages
Working out the percentage of a number
Lets say were working out 30% of $40. You must understand that 30% is equilivant to 30/100, and also to 0.3.
- So we multiply $40 * 30/100 = $12
Remember 30% and 30/100 is the same as 0.3
Alternatively, you can simply divide the amount (in this case $40) by 100 to get 1%, and then multiply it by the percentage of the amount you require e.g:
- $40/100= 0.4
Then multiply 0.4 by 30%:
- 0.4*30 = $12
Use which ever way is easiest for you to remember, I prefer the second way!
And that's it, How to calculate percentages!
Calculating a Percentage Increase
How to work out the percentage a number has increased by
If price increases from $50 to $54. What is the % increase?
Firstly, we need to know the difference, in this case its $4:
- $54-$50 = $4
Then divide the difference (54-50) by the initial amount.
- So it is 4 / 50 = 0.08
Then simply multiply to get a nice percentage:
- 0.08 * 100 = 8%
Increasing and Decreasing a Number by a Percentage
Working out the amount to increase or decrease a number by
Say you work in a shop and you know that you sold 10,000 items this year and your boss says he wants to see a 20 percent increase next year. How much do you need to sell next year?
I find the quickest way to do this is multiply the amount, in this case 10,000 by 1.2 (the .2 is the 20%) so:
- 10,000*1.2 = 12,000
You can do this backwards as well to calculate a decrease. To calculate a 20% decrease simply imagine 1 as 100%. So take 20% off 100% and you get 80%, or 0.8.
- 10,000*0.8 = 8,000
Or we could find 20% of 10,000 and then add it to 10,000:
- 20/100 (0.2) * 10000 = 2000
Percentage comments and tips - How To Calculate Percentages
Outstanding post, you have pointed out some fantastic points, I as well think this is a very great website. gfgcfekkdabe
Obviously i'm slow, but even after reading this I'm not figuring out how to calculate the increase percent from 10,000 to 12,000 to be 20%? I know it's 20% but why or how, do I just drop the 1?
How would i figure out 35% of $43.59
@anonymous: 37.5%
what if my budget is $160,000 per month and I am making $220,000 per month what is my percentage over budget
this was easy!! thxs
@anonymous: 38%
.57 / 1.48 = .38 x 100 = 38%
@RhondaAlbom: ya
@anonymous: Fat shit dat was a chat fat basterd
@anonymous: Fat shit dat was a chat fat basterd
Well I was no good at maths especially at fractions decimal and most of all Percentages! But it became easy when I tried this website to how to work out and this is the most helpful site! ðð thank you
one thing is sale at $1.49c and the cost is $.92c =.57c he make profft. whate is the percent is $ .57c
I found this site to be very helpful and simplified the way to work out percentages. I have added it to my "Bookmarks" tab in case I need it again, the more I do it the easier it becomes.
Thanks
JP
good for learning percentage
@anonymous: It was easy for me :)
this was very helpful. once i did the calculations myself it was a no brainer!!!!
@anonymous: Using the formula above, here is how I would calculate it SC.
270/100 = 2.7, so 2.7 units is equal to 1%,
so the question is how many 1%s make up 18 units...
18/2.7 = 6.666, so you had 6.666% units returned
this did not help me even though i am in gifted
@anonymous: Well 18 out of 270 items have been returned. So like the question by mkc, calculating what percentage 18 is of 270, will give you the percentage of items returned.
Ok I have an amount that I need to pay out according to the percent of participation how do I calculate that? Thank you
@anonymous: you do it again ill call governor
@anonymous: 25percent is equivelant to a 1/4 so u devide by 4
EASY
really bad
You deliver 270 items & return 18. How do you calculate the % returned?
@anonymous: 35%
How do you figure out what percentage 35 out of 500 is?
So on the last part of this article. say that your boss wants a 25% increase in sales. How would the equation look then?
Total staff 14
over 5 day period
14 worked 2 days
4 worked 4 days
2 worked 1 day
How do I calculate the percentage to allocate by day
3253 person, 760 females. what is the percentage of the female
I have 44 units, 26 of those units are used, what percentage do I have remaining of the 18 unused?
@anonymous: You received 70% off your dinner. Simply subtract 88.08 from 289.31 which gives you 201.23. Divide 201.23 by 289.31 which will give you right about 70%.
@anonymous: Â£289.31- Â£88.08 = Â£201.23 savings made
Â£201.23 / Â£289.31 x 100 = 69.56% you saved ( savings divided by cost )
Your bill was 100% - 69.56% = 30.44% you paid of the bill price
I'm trying to figure out what percent I saved. My total bill was 289.31 I only paid 88.08. how would I do that? Thanks
thnx bro, I have maths exam tomorrow
@anonymous: (1185/15,800) x 100 = your answer
9500 is 85% of x
@anonymous: Wow, I guess the author is so good that you knew how to do it before even finishing the article, I'm glad it helped you so quickly.
%appdata%
25% of a total is 13 best way to calculate
@anonymous: 24
How do i figure out the percent if I bought something for 15,800.00 before taxes were added and the taxes are 1,185.00 what is the percent of tax that i paid?
@anonymous: No
"You must understand that 30% is equilivant to 30/100, and also to 0.3."
>equilivant
Stopped reading there.
There is a sale...20% off all original prices. The sale price of a shirt is Â£19.20. Calculate the original price.
1oo percent attendance at school but what is there attendance if they have 8 days of school
@anonymous: freight is allocated by weight of the item, not according to cost of the item, so in this case you need to provide weight of each item, You find weight of item/weight of shipment and multiply it by freight charged for that shipment
What if u are trying to find out a percentage off a bar graph??
If you are trying to add together percentages to give you an over all percentage: add all of the percentages you already have, then divide by the amount of percentages. i.e %100 + %100 + %89 + %92 + %100 / 5 = %96.2
@anonymous: How would you find 10% of $469.20?
@anonymous: it is the number of people doing the activity (3) divided by the number of people there (8). So 3/8=0.375. You then convert the answer to a percentage by multiplying by a hundred (i.e. 0.375 * 100 = 37.5). Therefore 37.5% of those attending did the activity
OK, say we are importing three items, one is 1000pcs and cost $2.50, another is 2500 pcs and cost $0.48, the remaining one is 500pcs and cost $1.90, the freight cost is $600 for all in one shipment. How do I apportion the cost of freight in proportion to each item to work out the landed cost of each item fairly?
@anonymous: Hmm.. Very helpful and useful. Gotta keep that in my wallet!
how do I work out % of people attending a group activity eg I have 8 people and only 3 did ithe activity, what is the percentage of people who didi the activity?
@anonymous: very nice it's simple way to solve percentage
@anonymous: 85.7
24+4=28
100/28=3.57
all fruit value is 3,57 of 100%
3.57 (value of each fruit) X 24 (pieces of fruit) is 85.68 Apples and the remaing (oranges) is 4X3.57 or 14.28=99.96 (use more decimals if needed.
I am so dense - I want to find out a percentage of say I have
24 apples and 4 oranges what is the percentage of apples to oranges or oranges to apples? Don't understand how to figure this out dumb de dum dum
I wish you had included percentages beyond 100%. The decimal placement gets a little trickier for me when the increase or decrease is higher than 100%...
Thanks for this lesson~!
I appreciate you.
its really nice.
helped me lot
thks
Thanks! It's super easy now! :)
Thanks really helped. Thanks!
Nice. A lot easier than I thought. Thanks.
you guys are all shit heads
Great..
Very Helpful... I was thinking it was a nightmare.. Once I started getting 5 answers right in a row.. I said.. I GOT THIS.. Thanks!
Super and Easy method in less amount of Time........ Thanks...
@anonymous: Evidently, you're not so good at grammar, either. Maybe the problem is you?
hi, nice work, seeing that most of us on Squidoo are in internet marketing can you do some examples on clicks to conversions,ex: 2000 clicks and 10 conversions or sales, what is the conversion rate. Thanks keep up the good work I love math.
calculate the amount increased or decreased
This is not a very good method at all it is totally sh** for people who aren't good at maths like me there is a more simple method
how to calculat fractions into decimals and percents
fractions to decials and percents
@anonymous: how do you work out what 425 is as a percentage???
This is great, simple and easy, thank you.
i have done 200 orders, on that i have 1 error, How to calculate the percentage?
I have a land contract that started April 1st 2011 for 21,000 at4%. Ihave made 19 payments of 450.00 per month. I'm wanting to know what my pay off would be as of Nov.1st 2012. can someone help? Thank You.
Very helpful... I can calculate percentages, but know lots of people who can't.
Need to know simple way of working out gross and net on a sales item.
Know cost, and know selling price. This thicko wants to know how to do it PROPERLY. It's been a rough calculation up until now!
glad to know that exciting method to calculate messages
What would be the percentage if a score was 114 out of 126?
@anonymous: Hi, Â£79.75
Hope this helps..
On a mobile phone calculator:
Take lower number (25) as this is % you want to find out (x) by the amount (319) (x) (100) as this works out percentage (=) to get amount Â£ (79.75) ..
25 x 319 x 100 = 79.75
or on calculator which is easier:
Take the amount you want to work out (319) times this (x) by the percentage (25) you want (%) press (=) and you have answer 79.75 far easier to remember
319 x 25 % = 79.75
All the best
Sheena
@anonymous: 23.33%
you will end up repaying 37,000
7000/30000 x 100 = 23.33333.
If you think about it, you are repaying almost 25% (1/4) more than you are borrowing. 30,000/4 = 7500.
If I borrow Â£30,000. to be paid by 37 x monthly payments of Â£1,000.
What interest am I paying?
@anonymous: I think your question is asking for the percentage change between these two figures, 5,361,407 and 6,789,547. If this is the case, then the percentage increase is 26.637% roughly.
@arnold-mweyola: In fact, Soph is correct (if the question is worded properly). The question is more complicated that it originally seems. We are not, in fact, trying to work out 30% of 120,000 instead, we are trying to work out what the original figure was when another 30% was added.
The way we do this is by saying to ourselves that the figure of 120,000 is 100% of the original value + 30%, thus, 130% of the original value.
130% can also be expressed as '1.3' (when divided by 100).
Therefore the equation 120,000/1.3 will give us the correct starting figure i.e. 92,307.69. We have successfully worked out what the '100%' value was.
I have a question If my mortgage was $1455.32 a month at 5.85% how much will my payment be if they lower it at a 2%. or my new payment is $1268.49 what persantage will that be
@anonymous: Your answer is $631.52.
Turn the percentage into a decimal, 60% = 0.6 and make it the denominator, i.e. do the sum 378.91 / 0.6 = 631.52.
You can check your work by calculating 60% of 631.52, which is done using 60/100 x 631.52 = 378.912 (your original amount).
@anonymous: The answer is Â£239.25.
25% is the same as a quarter, so divide 319 by 4 = 79.75.
You then want to take 25% off as a discount, therefore, 319 - 79.75 = 239.25.
Another way to work out 25% of 319 is 25/100 x 319 = 79.75.
Jolene,
The answer to your question is that you will receive a 30.8% price reduction. All you do is 158/512 = 0.308 and then multiply by 100. I assume the new price you will pay for your product is $354. If you think about it, that's slightly more than 2/3 of the original price. You are getting almost a third off.
Regarding a percentage of 139, what percentage are you trying to find? I can tell you this however, whatever percentage you are trying to find, simply multiply that number by 1.39. If you want 20% of 139, multiply 20 by 1.39 = 27.8. If you want 60% then do 60 x 1.39 = 83.4.
how to calculate
Â£319-25% of discount ???
Please help me I don't get this
@anonymous: calculate the price after the savings and subtract that from the original price. Devide the difference by the bigger of the two prices ($512) Move the decimal two points to the right...I think!
I like the formulas and this is very handy however I am trying to figure out the percentage of savings I will be getting with $158 off the price of an item that is originally marked at $512. Is it one of the formulas above and I am just misreading it or is there a formula someone could share with me. Thanks
@anonymous: 39.69
How do you find the percentage of 139
@anonymous: This would be a 120% increase.
this helped me so much love this website
what is 19% of 49gms
@anonymous: 30% of Â£28 is Â£8.40
Â£28+Â£8.40=Â£36.40
@anonymous: Tabitha, it's 10*100/710=1.4%
@anonymous: Tabitha, it's 10*100/710=1.4%
226