ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel

Let me solve your Math Problems

Updated on August 6, 2010

MATHS PROBLEMS EXPLAINED

I have created this site to benefit adolescent teenagers in their quest to achieve maximum grades in maths and to help others conquer their fear of maths. I hope to be able to bring understanding and simplification of mathematical problems to all people that enquire. As I have a daughter who did her GCSE maths higher tier exam under my careful eye I can understand the frustrations felt by the student let alone the parent, what is significant in the above sentence is that my girl has dyslexia and dyspraxia which added to the frustration. My daughter achieved a grade C in her higher tier maths which was a big achievement with regards to her disabilities. If my daughter can accomplish this with my help I can also help you.

PERCENTAGES

Q1: In a classroom there are 40 pupils. 26 of these pupils are female, the rest of the class are male.(highlighted part of sentence holds important information) What percentage of the class are male?

A1: First we must establish how many are male.

There are 40 pupils - 26 females = 14 males.

So now we must establish what % of 40 is 14

which means 14 / 40 which is 14 divided by 40 = 0.35 ( do this on your calculator)

Now we must change this decimal into a percentage, to do so multiply by 100

0.35 x 100 = 35 %

(Answer) 35%

Therefore 35% of the class are male

Q2: What is 40% of £3600?

A2: It is important to remember 40% means 40 / 100 ( 40 divided by 100)

So what we have to find is 40 / 100 of £3600

To do this we must replace the word of with a multiplication sign X

Therefore we have 40 / 100 X 3600 ( this can be simplified by cancelling zeros on the bottom with zeros on the top e.g. the 100 has (2) zeros and the 3600 has (2) zeros.

Now by cancelling out the zeros we end up with 40 /1 X 36 = 1440

Therefore 40% of £3600 = £1440

(Answer) £1440

Q3: Find the simple Interest on £4000 invested for 3 years at 8% per year?

A3: If simple interest is 8% per year then we must find

8% of £4000

To do this we must replace the word of with a multiplication sign X

This is 8 / 100 X 4000 (this can be simplified by cancelling zeros on the bottom with zeros on the top )

Now by cancelling out the zeros we end up with 8 X 40 = £320

So therefore the simple interest per year is £320

Simple Interest means that £320 will be added on to the £4000 at the end of each year. Therefore to find 3 years interest we must multiply the

£320 X 3 = £960

Thus the simple Interest on £4000 after 3 years is £960

(Answer) £960

Q4: Gary bought a new motorbike for £9000. At the end of each year his motorbike depreciates by 10%.

What is the value of Gary's motorbike 3 years later?

It's important to remember that 10% means 10 / 100( 10 divided by 100) which is 1 / 10,

so therefore Gary's motorbike loses 1 / 10 (one tenth) of its value at the end of each year.

We will carry out this equation in 3 steps.

STEP 1(year one)

Starting value £9000

9000 / 10 = 900 - 900 ( 1/10 of 9000)

£8100 (value at end of first year)

STEP 2(year two)

Value after 1st year £8100

8100 / 10 = 810 - 810 (1/10 of 8100)

£7290 (value at end of second year)

STEP 3(year three)

Value after 2nd year £7290

7290 / 10 = 729 - 729 (1/10 of 7290)

£6561 (value at end of third year)

Therefore the value of Gary's motorbike three years later is £6561

(Answer) £6561

Now I will move on to ratio

RATIO:

A ratio is a comparision of quantities 3 : 6 three is to six.

This can be written as a fraction 3 / 6 (3 divided by 6) which breaks down to 1 / 2

Therefore 3 : 6 can also be written as 1 : 2

This is an example of an equivelant ratio

Now lets simplify some ratios the first one is;

10 : 15 When we look at these two numbers we need to find a number that will divide into both, that number is 5

So 10 / 5 = 2

15 / 5 = 3

therefore the simplified ratio in this equation is 2 : 3

OK we'll do another

8 : 4 To simplify this equation we need to divide by 4

So 8 / 4 = 2

4 / 4 = 1

therefore the simplified ratio in this equation is 2 : 1

One more before we move on;

9 : 15 : 12 Im doing this equation to show ratio isn't always about two numbers. To simplify this equation we will need to divide by 3

So 9 / 3 = 3

15 / 3 = 5

12 / 3 = 4

therefore the simplified ratio in this equation is 3 : 5 : 4

Next we will move on to making sure the ratio equations have the same units:

Simplify these fully:

15cm : 1m

Finding Same Units:- there is 100 cm in 1 metre, therefore we multiply the 1 X 100 to change from metres to cm, our equation now becomes 15cm : 100cm

Now we need to simplify the equation;

15cm : 100cm The number we are looking to divide by is 5

15 / 5 = 3

100 / 5 = 20 our equation is now;

3 : 20 This is the ratio simplified and note we don't use the cm's or units in our answer.

Next

1hr : 40mins

Finding Same Units:- there is 60mins in 1 hour so this would be the easiest option. 1 x 60 to change into minutes, our equation now becomes 60Min's : 40Min's

Now we need to simplify the equation;

60mins : 40mins The number we are looking to divide by is 20 (this is to take the equation to its simplest form)

60 / 20 = 3

40 / 20 = 2 our equation is now;

3 : 2 This is the ratio simplified and note we don't use hours or minutes in the answer.

Now as ratio should only have whole numbers we will do some with fractions and sort out a denominator:

 

Comments

Submit a Comment

  • t.elia profile image
    Author

    t.elia 4 years ago from Northern Ireland

  • t.elia profile image
    Author

    t.elia 8 years ago from Northern Ireland

    Use the sitemap link above to see other problems solved in Maths

  • t.elia profile image
    Author

    t.elia 8 years ago from Northern Ireland

    Hi ddee,

    Thanks for your enquiry. It all depends on the pattern between the the numbers but when you would see it done a couple of times it is really easy to do. It would take me a long time too cover the different ways in this wee box so I've done a hub on the subject to let you see what I mean. I hope you find it helpful and easy to follow.

    Telia

  • profile image

    ddee 8 years ago

    Hi is there any easy way of working out nth's??

working

This website uses cookies

As a user in the EEA, your approval is needed on a few things. To provide a better website experience, hubpages.com uses cookies (and other similar technologies) and may collect, process, and share personal data. Please choose which areas of our service you consent to our doing so.

For more information on managing or withdrawing consents and how we handle data, visit our Privacy Policy at: "https://hubpages.com/privacy-policy#gdpr"

Show Details
Necessary
HubPages Device IDThis is used to identify particular browsers or devices when the access the service, and is used for security reasons.
LoginThis is necessary to sign in to the HubPages Service.
Google RecaptchaThis is used to prevent bots and spam. (Privacy Policy)
AkismetThis is used to detect comment spam. (Privacy Policy)
HubPages Google AnalyticsThis is used to provide data on traffic to our website, all personally identifyable data is anonymized. (Privacy Policy)
HubPages Traffic PixelThis is used to collect data on traffic to articles and other pages on our site. Unless you are signed in to a HubPages account, all personally identifiable information is anonymized.
Amazon Web ServicesThis is a cloud services platform that we used to host our service. (Privacy Policy)
CloudflareThis is a cloud CDN service that we use to efficiently deliver files required for our service to operate such as javascript, cascading style sheets, images, and videos. (Privacy Policy)
Google Hosted LibrariesJavascript software libraries such as jQuery are loaded at endpoints on the googleapis.com or gstatic.com domains, for performance and efficiency reasons. (Privacy Policy)
Features
Google Custom SearchThis is feature allows you to search the site. (Privacy Policy)
Google MapsSome articles have Google Maps embedded in them. (Privacy Policy)
Google ChartsThis is used to display charts and graphs on articles and the author center. (Privacy Policy)
Google AdSense Host APIThis service allows you to sign up for or associate a Google AdSense account with HubPages, so that you can earn money from ads on your articles. No data is shared unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
Google YouTubeSome articles have YouTube videos embedded in them. (Privacy Policy)
VimeoSome articles have Vimeo videos embedded in them. (Privacy Policy)
PaypalThis is used for a registered author who enrolls in the HubPages Earnings program and requests to be paid via PayPal. No data is shared with Paypal unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
Facebook LoginYou can use this to streamline signing up for, or signing in to your Hubpages account. No data is shared with Facebook unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
MavenThis supports the Maven widget and search functionality. (Privacy Policy)
Marketing
Google AdSenseThis is an ad network. (Privacy Policy)
Google DoubleClickGoogle provides ad serving technology and runs an ad network. (Privacy Policy)
Index ExchangeThis is an ad network. (Privacy Policy)
SovrnThis is an ad network. (Privacy Policy)
Facebook AdsThis is an ad network. (Privacy Policy)
Amazon Unified Ad MarketplaceThis is an ad network. (Privacy Policy)
AppNexusThis is an ad network. (Privacy Policy)
OpenxThis is an ad network. (Privacy Policy)
Rubicon ProjectThis is an ad network. (Privacy Policy)
TripleLiftThis is an ad network. (Privacy Policy)
Say MediaWe partner with Say Media to deliver ad campaigns on our sites. (Privacy Policy)
Remarketing PixelsWe may use remarketing pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to advertise the HubPages Service to people that have visited our sites.
Conversion Tracking PixelsWe may use conversion tracking pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to identify when an advertisement has successfully resulted in the desired action, such as signing up for the HubPages Service or publishing an article on the HubPages Service.
Statistics
Author Google AnalyticsThis is used to provide traffic data and reports to the authors of articles on the HubPages Service. (Privacy Policy)
ComscoreComScore is a media measurement and analytics company providing marketing data and analytics to enterprises, media and advertising agencies, and publishers. Non-consent will result in ComScore only processing obfuscated personal data. (Privacy Policy)
Amazon Tracking PixelSome articles display amazon products as part of the Amazon Affiliate program, this pixel provides traffic statistics for those products (Privacy Policy)