ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel

YES Broadband (2)

Updated on February 12, 2011

FAQ: Yes Broadband

Ok, sebelum ni aku ada pernah bagi komen tentang YES broadband ni kan. So kali ni, aku nak buat tambahan komen aku kat YES broadband ni pada sesiapa yang masih dalam delima nak pilih broadband mana. So, kali ni aku buat dia dalam bentuk FAQ, dapat idea lepas surf blog-blog lain. Tak tau ada tercopy mana-mana ke tak. Nak link ke sumbernya pun dah lupa.

Ni aku copy sikit daripada laman web YES kalau malas nak pi laman web dia:

Why is Yes so much faster?:

Our 4G network is 3 to 5 times faster than 3G simply because it was designed for the Internet of today, while 3G was built primarily for voice. When 3G networks try to move data, it easily gets congested and slows down.

Yes is an all-IP network that is designed with the Internet in mind. This enables us to provide a faster and more reliable mobile Internet experience. We are also able to provide 100% digital, Quality-of-Service (QoS) voice calls. So what you get with Yes is consistency and quality, even when you're running network-intensive activities like multi-party video conferencing and streaming HDTV on the go.

Compare 3G and 4G:

We can go on and on about how fast we are, but we think it's better to show you instead. See how 3G compares to Yes when it comes to streaming videos, uploading photos and downloading your favorite Internet applications.

The lowests rate for everything:

Enjoy the lowest rates without having to commit to expensive monthly plans and long-term contracts. Yes, we give you the lowest rates for data, calls, and SMS. And that's even before our rebates kick in!

65% is just the beginning:

We know that it takes more than 65% of population coverage to turn Malaysia into a truly connected nation. Right now, we're continuing to expand our coverage to be in even more places, even as you're reading this.

Apakah perbezaan 3G dan 4G?

4G adalah singkatan dari istilah fourth-generation technology. 4G merupakan pegembangan dari teknologi 3G. Nama rasmi bagi 4G ini menurut IEEE ( Institute of Electrical and Electronics Engineers) adalah “3G and beyond”. Sistem 4G akan dapat menyediakan penyelesaian IP yang komprehensif dimana suara, data, dan arus multimedia dapat sampai kepada pengguna pada bila-bila masa dan dimana saja.

Perbezaan 3G dan 4G:

Frequency Band : 1.8 - 2.5 GHz

Bandwidth : 5-20 MHz

Data rate : Up to 2Mbps

Access : Wideband CDMA

FEC : Turbo-codes

Switching :Circuit/Packet

Top speeds : 200 kmph

4G :

Frequency Band : 2 - 8 GHz

Bandwidth : 5-20 MHz

Data rate : 20 Mbps or more

Access : Multi-carrier - CDMA or OFDM(TDMA)

FEC : Concatenated codes

Switching : Packet

Top speeds : 200 kmph

Kenapa pilih YES?

YES dengan jaringan 4G dikatakan 3-5 kali lebih laju daripada 3G. Ini kerana, 3G dibina untuk kelajuan pindahan suara dengan lebih ciri-ciri keselamatan, seperti telah diterangkan diatas 4G mampu memberikan perkhidmatan yang lebih baik dalam memberikan anda pelayaran internet yang lebih stabil dan laju malahan dengan kualiti sambungan komunikasi suara yang agak baik. Dengan YES anda akan dapat perkhidmatan pelayaran internet dan komunikasi yang lebih baik dan stabil. Namun oleh kerana YES masih lagi baru berada dipasaran, kemungkinan coverage perkhidmatan masih lagi tidak menyeluruh jika dibandingkan dengan service provider yang lain. Anda boleh melihat coverage map di laman YES untuk memastikan kawasan anda termasuk didalam jaringan kawasan YES.

Bagaimana pula dari segi penjimatan?

Jika dibandingkan dengan lain-lain service provider, mungkin ada yang terdapat penggunaan beberapa plan dengan bayaran komitmen yang tinggi. Namun YES, menggabungkan kesemunya itu dalam satu pakej data, panggilan dan SMS. Anda hanya perlu membayar apa yang anda gunakan sahaja. Macam beli prepaid telefon biasa, anda top-up dan anda guna. YES mengatakan bahawa prepaid yang anda top-up tiada tarikh luput dan anda boleh top-up sekadar yang anda mampu RM10,20,30 dan seterusnya. Namun, di laman web YES mengatakan anda perlu guna sekurang-kurangnya RM30 sebulan. Malahan semakin banyak anda guna, semakin banyak rebate yang anda akan terima dan semakin cepatlah duit poket anda habis. Itu lah kelemahan YES, dengan kelajuan dan kestabilan data yang di muat turun dan naik, ia tidak sesuai untuk pengguna yang sering memuat turun movie, lagu atau menggunakan torrent yang mana saiz satu-satu fail amat besar. Jika dalam kecemasan sahaja anda boleh guna. Kalau kaki download aku cadangkan guna UNIFI dari TMNET.

Kalau tak salah, YTL menawarkan rebate 30% data caj daripada jumlah data yang anda guna 2.5GB kebawah, YTL akan caj 2.64sen per MB. Jika anda guna 3GB ke atas rate yang anda kena 2.25sen dan jika guna 4G keatas 2.10sen.

Bagaimana nak daftar dan guna YES?

Anda boleh daftar terus daripada laman web YES dengan yuran pengaktifan RM50 (burn).Yang paling penting anda mesti kena ada 4G device ni, kalau takde anda tak dapat nak guna perkhidmatan YES ni. Ada 4 jenis device yang anda boleh guna:

Go

Bentuk macam USB pendrive, kecil je, boleh pusing 270 darjah. Bila anda dapatkan device ni anda boleh dapat RM100 YES credit (RM10 x 10 bulan)+Yes Life (software untuk call and sms + email @yes.com.)

Huddle

Device yang boleh bertindak sebagai access point dan berkongsi dengan 4 wifi-device yang lain. Harga untuk device ni sahaja RM399. Boleh tengok dekat YES website untuk maklumat lanjut.

Buzz – 4G telefon bimbit tanpa menggunakan sim kad.

Zoom – bertindak sebagai access point yang boleh dikongsi seramai 10 orang.

Macam mana nak topup YES?

Boleh guna kad kredit or kad debit dengan cara log masuk kat dalam my account anda.

Coverage YES?

YES telah merangkumi kebanyakan kawasan bandar di Pantai Barat Malaysia dan dalam usaha meluaskan rangkaian ke seluruh Malaysia dalam masa terdekat ini.

Untuk melihat kawasan yang di rangkumi YES boleh pi laman web dia.

Nak analisa lebih terperinci, sila lihat laman http://www.soyacincau.com/tag/yes-malaysia/

Komen anda..

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    • profile image

      anonymous 

      5 years ago

      salam.nk tnyer, sy br dafter modem yes(huddle) smlm.wifi boleh connect tapi x boleh search internet..kuar error NO INTERNET ACSESS. di hanphone pon x boleh juga

    • profile image

      anonymous 

      6 years ago

      @anonymous: aen..... nk reload kena online...guna kredit kad, maybank2u pun boleh....topup online rm10 pun boleh...harap berjaya...

    • profile image

      anonymous 

      6 years ago

      macm mane nak masuk kan tpup yes ni??

    • profile image

      anonymous 

      6 years ago

      mcm mana nk masuk kan topup yes ni??

    • profile image

      anonymous 

      6 years ago

      promosi bagai nak rak tapi lepas register online depa nak response macam bukan line 4G tapi 0.1kb jer punya slow.. aku sampai la ni tak dapat apa2 tindakan dari yes selepas byr online RM118 dengan package RM68.. cehck dalam accunt YES balance hanya ZERO..jadi agak pelik mana pergi RM68 yang aku bayar tu... service response lembab sgt lembab sampai la ni dah lebih 24 jam... tiada reply dari YES Person.. smpi aku kena LIKE YES 4G dlm fesbook tu pun makan masa admin YES4G nak jawab... la ni dah makan 7 jam tiada response.... Laju pun tak guna kalau nak response makan masa berhari2....

    • profile image

      anonymous 

      7 years ago

      kat mane nak daptkan kad reload yes... xde cara laen ke selaen guna kad kredit?

    working

    This website uses cookies

    As a user in the EEA, your approval is needed on a few things. To provide a better website experience, hubpages.com uses cookies (and other similar technologies) and may collect, process, and share personal data. Please choose which areas of our service you consent to our doing so.

    For more information on managing or withdrawing consents and how we handle data, visit our Privacy Policy at: https://hubpages.com/privacy-policy#gdpr

    Show Details
    Necessary
    HubPages Device IDThis is used to identify particular browsers or devices when the access the service, and is used for security reasons.
    LoginThis is necessary to sign in to the HubPages Service.
    Google RecaptchaThis is used to prevent bots and spam. (Privacy Policy)
    AkismetThis is used to detect comment spam. (Privacy Policy)
    HubPages Google AnalyticsThis is used to provide data on traffic to our website, all personally identifyable data is anonymized. (Privacy Policy)
    HubPages Traffic PixelThis is used to collect data on traffic to articles and other pages on our site. Unless you are signed in to a HubPages account, all personally identifiable information is anonymized.
    Amazon Web ServicesThis is a cloud services platform that we used to host our service. (Privacy Policy)
    CloudflareThis is a cloud CDN service that we use to efficiently deliver files required for our service to operate such as javascript, cascading style sheets, images, and videos. (Privacy Policy)
    Google Hosted LibrariesJavascript software libraries such as jQuery are loaded at endpoints on the googleapis.com or gstatic.com domains, for performance and efficiency reasons. (Privacy Policy)
    Features
    Google Custom SearchThis is feature allows you to search the site. (Privacy Policy)
    Google MapsSome articles have Google Maps embedded in them. (Privacy Policy)
    Google ChartsThis is used to display charts and graphs on articles and the author center. (Privacy Policy)
    Google AdSense Host APIThis service allows you to sign up for or associate a Google AdSense account with HubPages, so that you can earn money from ads on your articles. No data is shared unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Google YouTubeSome articles have YouTube videos embedded in them. (Privacy Policy)
    VimeoSome articles have Vimeo videos embedded in them. (Privacy Policy)
    PaypalThis is used for a registered author who enrolls in the HubPages Earnings program and requests to be paid via PayPal. No data is shared with Paypal unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Facebook LoginYou can use this to streamline signing up for, or signing in to your Hubpages account. No data is shared with Facebook unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    MavenThis supports the Maven widget and search functionality. (Privacy Policy)
    Marketing
    Google AdSenseThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Google DoubleClickGoogle provides ad serving technology and runs an ad network. (Privacy Policy)
    Index ExchangeThis is an ad network. (Privacy Policy)
    SovrnThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Facebook AdsThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Amazon Unified Ad MarketplaceThis is an ad network. (Privacy Policy)
    AppNexusThis is an ad network. (Privacy Policy)
    OpenxThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Rubicon ProjectThis is an ad network. (Privacy Policy)
    TripleLiftThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Say MediaWe partner with Say Media to deliver ad campaigns on our sites. (Privacy Policy)
    Remarketing PixelsWe may use remarketing pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to advertise the HubPages Service to people that have visited our sites.
    Conversion Tracking PixelsWe may use conversion tracking pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to identify when an advertisement has successfully resulted in the desired action, such as signing up for the HubPages Service or publishing an article on the HubPages Service.
    Statistics
    Author Google AnalyticsThis is used to provide traffic data and reports to the authors of articles on the HubPages Service. (Privacy Policy)
    ComscoreComScore is a media measurement and analytics company providing marketing data and analytics to enterprises, media and advertising agencies, and publishers. Non-consent will result in ComScore only processing obfuscated personal data. (Privacy Policy)
    Amazon Tracking PixelSome articles display amazon products as part of the Amazon Affiliate program, this pixel provides traffic statistics for those products (Privacy Policy)