ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel

ESL Nationality Activity - Ireland Quiz

Updated on April 25, 2015

This ESL nationalities activity contains 2 quizzes about Ireland.

Hand out quiz A and B to pairs of students. This is a student-centred activity, so you only have to monitor pronunciation during the exercise.

Good activity for St. Patrick's Day.

ESL Nationalities Activity - Ireland Quiz

Source

Student A

1. What Irishman wrote Gulliver’s Travels?

Answer: Jonathan Swift


2. Which famous ship was built in Ireland?

  • The Titanic
  • The Lusitania
  • HMS Victory

Answer: The Titanic


3. Irishman John Holland invented which

  • Superglue
  • A self-propelled submarine
  • Magnetic resonance imaging (MRI)

Answer: Submarine


4. Which actress is Irish?

  • Ellen Page
  • Emma Watson
  • Saoirse Ronan

Answer: Saoirse Ronan


5. Which group is Irish?

  • One Direction
  • Boyzone
  • Take That

Answer: Boyzone


6. Irish architect John Hoban designed which building?

  • The Empire State Building
  • The Gherkin
  • The White House

Answer: The White House


7. Irish physicist John Tyndall was the first to prove

  • The greenhouse effect
  • That lightening is a unit of electricity
  • That the earth was round.

Answer: The greenhouse effect


8. Were there really snakes in Ireland before Saint Patrick removed them, yes or no?

Answer: No


9. Which writer was not Irish?

  • J.R.R. Tolkien
  • C.S. Lewis
  • Oscar Wilde

Answer: J.R.R. Tolkien


10. Newgrange passage tomb in Ireland is older than the Pyramids of Giza. True or false?

Answer: True


Student B

1. What Irishman wrote Count Dracula?

Answer: Bram Stoker


2. During the Celtic festival Samhain, it was believed the dead roam the earth. This festival today is known as:

  • Carnival
  • The Day of the Dead
  • Halloween

Answer: Halloween


3. In the 1800s a landlord in Ireland increased the rents of his tenants. The local community ostracised him in retaliation and after a while his name was included in the dictionary as a verb. What was his name?

  • Captain Isolation
  • Captain Ignore
  • Captain Boycott

Answer: Captain Boycott


4. Which actor is Irish?

  • Colin Farrell
  • Colin Firth
  • Tom Cruise

Answer: Colin Farrell


5. Which band is Irish?

  • Metallica
  • U2
  • The Rolling Stones

Answer: U2


6. Irishman Richard Martin founded the

  • Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals
  • Royal Society for the Prevention of Cruelty to Elders
  • Royal Society for the Prevention of Cruelty to Children

Answers: Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals


7. Ireland has the oldest working __________ in the world?

  • clock
  • lighthouse
  • car

Answer: Lighthouse


8. In the sixteenth century there lived a woman called Grace O’ Malley. She was a famous __________

  • Pirate
  • Queen
  • Inventor

Answer: Pirate


9. The first transatlantic flight flew from Canada to Ireland. True or false?

Answer: True


10. How many people are believed to be of Irish heritage in the world?

  • 40 million
  • 70 million
  • 150 million

Answer: 70 million


© 2015 Muttface

Comments

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    No comments yet.

    Click to Rate This Article