ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel
  • »
  • Education and Science»
  • Life Sciences

Biology Multiple Choice Questions

Updated on June 1, 2014
Source

1. The enzyme used to form a phosphodiester bond in a nick between a 3’end of one DNA chain and a 5 end of another is

a) DNA ligase

b) DNA polymerase

c) Restriction Endonuclease

d) S1 nuclease

2. The arrangement of the somatic chromosomes compliment (Karyotype) of a cell in groups of homologous pairs is called

a) Phenogram

b) Idiogram

c) Dendrogram

d) None of these

3. A radioisotope used to label proteins deferentially from nucleic acid is

a) P 32

b) N 15

c) C 14

d) S 35

4. Genetic disorders can be treated through gene therapy. The father of gene therapy is

a) Galton

b) Anderson

c) Khorana

d) Garrod

5. Which of the following statement is correct?

a) The term hybrid vigour given by Schull is technically Heterosis

b) Hybrids are often superior to either parent due to homozygosity

c) A collection of clones having recombinant DNA is called gene pool

d) Eugenics is the study of improvement of present generation

6. Which one of the following is correct group of DNA histone proteins?

a) H2A, H2B, H3, H4

b) H1, H2, H3, H4

c) H1A, H2B, H3, H4

d) H2A, H2B, H3B, H4B

7. Triticale has been developed through intergeneric hybridisation between:

a) Wheat and rye

b) Wheat and rice

c) Wheat and aegilops

d) Rice and maize

8. Board spectrum antibiotics are

a) Antibiotics having ability to act only on several pathogenic species differing from each other in structure and composition of their cell wall

b) Antibiotics having ability to act only on one or two types of pathogenic species covering a board area

c) Antibiotics having ability to act ony on particular type of pathogenic species in huge quantity

d) Antibiotics which are active at microorganisms which live in higher in higher range spectrum

Lock and Key Hypotheis
Lock and Key Hypotheis

9. Which of the following is the best evidence for the lock and key theory of enzyme action?

a) All isolated enzymes have been identified as protein

b) Compound similar in stucture to the substrate inhibit the reaction

c) Enzymes are found in living organisms and speed up certain reaction

d) Enzymes determine the direction of a reaction

10. The term feedback refers to

a) The effect of substrate on the rate of enzymatic reaction

b) The effect of end product on the rate of enzymatic reaction

c) The effect of enzymes concentration on its reaction.

d) The effect of an external compound on the rate of enzymatic reaction

Ecology Questions

Answers

  1. a
  2. b
  3. d
  4. b
  5. a
  6. a
  7. a
  8. a
  9. c
  10. b

Comments

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    • teaches12345 profile image

      Dianna Mendez 5 years ago

      Well, I can't say I understood all of this, but I found it fascinating. I am sure this will help many who need the information.

    working

    This website uses cookies

    As a user in the EEA, your approval is needed on a few things. To provide a better website experience, hubpages.com uses cookies (and other similar technologies) and may collect, process, and share personal data. Please choose which areas of our service you consent to our doing so.

    For more information on managing or withdrawing consents and how we handle data, visit our Privacy Policy at: "https://hubpages.com/privacy-policy#gdpr"

    Show Details
    Necessary
    HubPages Device IDThis is used to identify particular browsers or devices when the access the service, and is used for security reasons.
    LoginThis is necessary to sign in to the HubPages Service.
    Google RecaptchaThis is used to prevent bots and spam. (Privacy Policy)
    AkismetThis is used to detect comment spam. (Privacy Policy)
    HubPages Google AnalyticsThis is used to provide data on traffic to our website, all personally identifyable data is anonymized. (Privacy Policy)
    HubPages Traffic PixelThis is used to collect data on traffic to articles and other pages on our site. Unless you are signed in to a HubPages account, all personally identifiable information is anonymized.
    Amazon Web ServicesThis is a cloud services platform that we used to host our service. (Privacy Policy)
    CloudflareThis is a cloud CDN service that we use to efficiently deliver files required for our service to operate such as javascript, cascading style sheets, images, and videos. (Privacy Policy)
    Google Hosted LibrariesJavascript software libraries such as jQuery are loaded at endpoints on the googleapis.com or gstatic.com domains, for performance and efficiency reasons. (Privacy Policy)
    Features
    Google Custom SearchThis is feature allows you to search the site. (Privacy Policy)
    Google MapsSome articles have Google Maps embedded in them. (Privacy Policy)
    Google ChartsThis is used to display charts and graphs on articles and the author center. (Privacy Policy)
    Google AdSense Host APIThis service allows you to sign up for or associate a Google AdSense account with HubPages, so that you can earn money from ads on your articles. No data is shared unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Google YouTubeSome articles have YouTube videos embedded in them. (Privacy Policy)
    VimeoSome articles have Vimeo videos embedded in them. (Privacy Policy)
    PaypalThis is used for a registered author who enrolls in the HubPages Earnings program and requests to be paid via PayPal. No data is shared with Paypal unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Facebook LoginYou can use this to streamline signing up for, or signing in to your Hubpages account. No data is shared with Facebook unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    MavenThis supports the Maven widget and search functionality. (Privacy Policy)
    Marketing
    Google AdSenseThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Google DoubleClickGoogle provides ad serving technology and runs an ad network. (Privacy Policy)
    Index ExchangeThis is an ad network. (Privacy Policy)
    SovrnThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Facebook AdsThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Amazon Unified Ad MarketplaceThis is an ad network. (Privacy Policy)
    AppNexusThis is an ad network. (Privacy Policy)
    OpenxThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Rubicon ProjectThis is an ad network. (Privacy Policy)
    TripleLiftThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Say MediaWe partner with Say Media to deliver ad campaigns on our sites. (Privacy Policy)
    Remarketing PixelsWe may use remarketing pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to advertise the HubPages Service to people that have visited our sites.
    Conversion Tracking PixelsWe may use conversion tracking pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to identify when an advertisement has successfully resulted in the desired action, such as signing up for the HubPages Service or publishing an article on the HubPages Service.
    Statistics
    Author Google AnalyticsThis is used to provide traffic data and reports to the authors of articles on the HubPages Service. (Privacy Policy)
    ComscoreComScore is a media measurement and analytics company providing marketing data and analytics to enterprises, media and advertising agencies, and publishers. Non-consent will result in ComScore only processing obfuscated personal data. (Privacy Policy)
    Amazon Tracking PixelSome articles display amazon products as part of the Amazon Affiliate program, this pixel provides traffic statistics for those products (Privacy Policy)