ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel
  • »
  • Education and Science»
  • Chemistry

Chemistry Multiple Choice Questions

Updated on November 12, 2013

1. The most abundant elements in the universe are

a) Nitrogen and oxygen

b) Hydrogen and Helium

c) Hydrogen and carbon

d) Helium and Carbon

2. The most abundant element in the earth’s crusts is

a) Carbon

b)Hydrogen

c) Oxygen

d) Silicon

3. Which of the following was the first organic compound to be synthesized in the laboratory?

a) Citric acid

b) Urea

c) Formic acid

d) Vinegar

4. Galvanization is the deposition of

a) copper on iron

b)tin on iron

c) zinc on iron

d) aluminium on iron

5. The process of bleaching by chorine is called

a) Decomposition

b) Oxidation

c) Reduction

d) Absorption

6. Which of the following is the hardest metal?


a) Iron

b) Plantinum

c) Tungsten

d) Silver

7. Cassiterite is the ore of

a) Lead

b) Tin

c) Zinc

d) Copper

8. German silver is an alloy of

a) Copper, silver and zinc

b)Copper,nickel and zinc

c) Silver, nickel and zinc

d) Silver,tin zinc

9. The light metal known as

a) Aluminium

b) Boron

c) Lithium

d) Sodium

10. Rusting of iron is an example of

a) Oxidation

b) Reduction

c) Absorption

d) Adsorption

11. The law of conservation of mass is proposed by

a) Ritcher

b)John Dalton

c) A.Lavoisier

d) Louis Proust

12. An isotone of an element has

a) same number of electrons

b) same number of neutrons

c) same number of protons

d) same numer of mesons

Chlorophyll
Chlorophyll

13. The green pigment present in plants, chlorophyll contains the metal:

a) Fe

b) Al

c) Mg

d) Mn

14. The pH of a buffer solution is calculated by using:

a) Gibbs equation

b)Henderson equation

c) Nerst equation

d) Debye-Huckel Onsagar Equation

15. “Iodised Salt” contains

a) Silver iodide

b) Lead iodide

c) Hydrogen iodide

d) Silver Iodide

16. Which is the second most abundant element in the universe?

a) Hydrogen

b) Oxygen

c) Nitrogen

d) Helium

17. Benzene (C6H6) can be directly converted to toluene by

a) Friedal-Craft reaction

b)Wurtz reaction

c) Kolbes reaction

d) Etards reaction

18. The promoter used in the ‘Haber Process’ for the manufacture of ammonia is:

a) FeO

b) CrO2

c) ZnO

d) MO

19. Solvary process is used for the manufacture of:

a) Calcium carbonate

b) Sodium carbonate

c) Sodium hydroxide

d) Potassium carbonate

20. Which element below seems to be most useful in making transistors?

a) Antimony

b) Silicon

c) Graphite

d) Titanium

Answers

1- b, 2-c, 3-b, 4-c, 5-b, 6-c, 7-b, 8-b, 9-c, 10-a

11-c, 12-b, 13-c, 14-b, 15-a, 16-d, 17-a, 18-a, 19-b, 20-b

© 2013 Deena

Comments

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    • My Cook Book profile image

      Dil Vil 3 years ago from India

      Good questions, interesting read. Thank you..

    • deenahere profile image
      Author

      Deena 3 years ago from India

      Happy learning ...

    Click to Rate This Article