ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel

ESL/EFL - Phrasal Verbs Activities

Updated on September 18, 2013

Take on the World

Source

Welcome to my article about phrasal verbs. Below you'll find a matching exercise, a quiz and an exercise with the phrasal verb 'Get'. Levels intermediate to advanced should be able to tackle these activities.


Phrasal Verb Match

Some phrasal verbs have the same meaning as a one-word verb. In no particular order write the verbs on the board or print them out and cut them up. Then ask your students to match them.

Alternatively, put your students in pairs and ask them to think up as many phrasal verbs as possible. They don’t write them down, but they do write their definition. Then they test their partner by reading the definitions. Their partner must guess what it is and vice versa.

Discover

Continue

Finish

Arrive

Postpone

Disconnect

Search

Invent

Depart

Omit

Return

Delay

Confuse

Argue

Connect

To stop

Establish

Calculate

Find out

Go on

Be over

Turn up

Put off

Hang up

Look up

Make up

Take off

Leave out

Go back

Hold up

Mix up

Fall out

Plug in

Give up

Set up

Work out

Source

Phrasal Verbs with ‘Get’

Guess the phrasal verb and use the correct form. Suitable for Upper Intermediates/Advanced.


1. I don’t ___________ with my mother, we argue a lot.

2. They’ve been dating for 10 years now. They are finally going to ____________ next month.

3. Look at Mark jumping on top of his brother. Mark! _____________ your brother!

4. I usually ____________ work on time.

5. ________________ the death of a loved one takes a lot of time.

6. We don’t have much money, but we manage to ______________

7. That man is a thief, but they couldn’t recognise him in a police line-up .He has ______________ with it again.

8. This constant rain is really ________ me ________.

9. We have to _______________ at the next stop.

10. We have a lot of work to do. Let’s _______________ to business.

11. Even though English is not her first language, she managed to _______________ her meaning in spite of this.

12. Even though the business is not doing well, I think we can _________________ the recession if we make some changes.

13. My boss really _______________ my nerves.

14. Did you hear that Jim was caught stealing? Oh yes, word ______________ quickly.

15. I can’t ________________ all the changes that have happened!


Answers

1-get on, 2-get married, 3-Get off, 4-get to, 5-Getting over, 6-get by, 7-got away, 8-getting/down, 9-get off, 10-get down, 11-get across, 12-get through, 13-gets on, 14-gets around, 15-get over.


Phrasal Verb Quiz

Choose the correct phrasal verb to complete the sentence. This quiz is suitable for Intermediate levels.


1. Could you please____________ this form?

a) Fill down

b) Fill in

c) Fill all

d) Fill completely


2. Are you _____________ your holiday?

a) Looking after

b) Looking for

c) Looking forwarding

d) Looking forward to


3. Sarah promised to meet me last night, but in the end she didn’t____________

a) Turn over

b) Turn up

c) Turn in

d) Turn on


4. I’m a fast worker. My colleagues can’t ____________ with me.

a) Keep up

b) Keep on

c) Keep

d) Keep along


5. I don’t like ___________ clothes in shops.

a) Trying in

b) Trying all

c) Trying some

d) Trying on


6. I’ll lend you some money, but you must remember to ___________

a) Pay me back

b) Pay back me

c) Pay me return

d) Back pay me


7. That’s the wrong answer. ___________

a) Cross it

b) Cross it out

c) Cross out it

d) Cross it up

Source

8. We can’t go to the beach until the weather __________

a) Clears up

b) Clears over

c) Clears across

d) Clears away


9. My son is 12 years old. When he _____________ he wants to be a pilot.

a) Grows through

b) Grows along

c) Grows up

d) Grows forward


10. Look at the rubbish on the floor! Please __________

a) Pick up it

b) Pick off it

c) Pick out it

d) Pick it up


11. I can’t speak to you now, I’m doing my homework. Can I ________________ later?

a) Ring back you

b) Ring you on

c) Ring you back

d) Ring you


12. In Thailand you should ______________ your shoes before going into someone’s house.

a) Take on

b) Take away

c) Take over

d) Take off


13. Can you ______________ the kids from school?

a) Pick out

b) Pick up

c) Pick back

d) Pick along


14. ___________ The road has a hole in it!

a) Look up!

b) Look away!

c) Look out!

d) Look through!


15. I don’t want to cook. Let’s ____________ tonight?

a) Eat up

b) Eat over

c) Eat in

d) Eat out


Answers: 1-b, 2-d, 3-b, 4-a, 5-d, 6-a, 7-b, 8-a, 9-c, 10-d, 11-c, 12-d, 13-b, 14-c, 15-d

Comments

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    • Muttface profile imageAUTHOR

      Muttface 

      5 years ago from Portugal

      Cheers Will,

      Steal away!

    • Muttface profile imageAUTHOR

      Muttface 

      5 years ago from Portugal

      Hi Billie,

      Nope, never heard of her. I looked her up just now, hilarious! It really appeals to the kid in me.

    • Billie Kelpin profile image

      Billie Kelpin 

      5 years ago from Newport Beach

      Idiomatic and figurative speech is one of the hardest to teach, I found, and one of the most fun to do! When a student masters a phrase, he or she really begins to sound more like a native speaker. I remember having sooo much fun in my deaf adult education one night talking about all the nuances to "wiped out". Did you ever read Amelia Bedelia for kids? It's a little out-dated now, but it's still adorable. She literally "draws the drapes," "pitches a tent," makes the "bread rise"

    • Muttface profile imageAUTHOR

      Muttface 

      5 years ago from Portugal

      Thanks Mr Chef,

      There are so many phrasal verbs out there and they are so important in the English language. But, I wouldn't like to have to learn these all from scratch myself!

    • chef-de-jour profile image

      Andrew Spacey 

      5 years ago from Near Huddersfield, West Yorkshire,UK

      Some useful little exercises for students, thank you. It's amazing just how many phrases have out, in,off and up in them! I think your hub is just right for those times when you've done your lead in and warm ups or whatever and you're looking to get some student input!

      Votes for this hub.

    working

    This website uses cookies

    As a user in the EEA, your approval is needed on a few things. To provide a better website experience, hubpages.com uses cookies (and other similar technologies) and may collect, process, and share personal data. Please choose which areas of our service you consent to our doing so.

    For more information on managing or withdrawing consents and how we handle data, visit our Privacy Policy at: https://hubpages.com/privacy-policy#gdpr

    Show Details
    Necessary
    HubPages Device IDThis is used to identify particular browsers or devices when the access the service, and is used for security reasons.
    LoginThis is necessary to sign in to the HubPages Service.
    Google RecaptchaThis is used to prevent bots and spam. (Privacy Policy)
    AkismetThis is used to detect comment spam. (Privacy Policy)
    HubPages Google AnalyticsThis is used to provide data on traffic to our website, all personally identifyable data is anonymized. (Privacy Policy)
    HubPages Traffic PixelThis is used to collect data on traffic to articles and other pages on our site. Unless you are signed in to a HubPages account, all personally identifiable information is anonymized.
    Amazon Web ServicesThis is a cloud services platform that we used to host our service. (Privacy Policy)
    CloudflareThis is a cloud CDN service that we use to efficiently deliver files required for our service to operate such as javascript, cascading style sheets, images, and videos. (Privacy Policy)
    Google Hosted LibrariesJavascript software libraries such as jQuery are loaded at endpoints on the googleapis.com or gstatic.com domains, for performance and efficiency reasons. (Privacy Policy)
    Features
    Google Custom SearchThis is feature allows you to search the site. (Privacy Policy)
    Google MapsSome articles have Google Maps embedded in them. (Privacy Policy)
    Google ChartsThis is used to display charts and graphs on articles and the author center. (Privacy Policy)
    Google AdSense Host APIThis service allows you to sign up for or associate a Google AdSense account with HubPages, so that you can earn money from ads on your articles. No data is shared unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Google YouTubeSome articles have YouTube videos embedded in them. (Privacy Policy)
    VimeoSome articles have Vimeo videos embedded in them. (Privacy Policy)
    PaypalThis is used for a registered author who enrolls in the HubPages Earnings program and requests to be paid via PayPal. No data is shared with Paypal unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Facebook LoginYou can use this to streamline signing up for, or signing in to your Hubpages account. No data is shared with Facebook unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    MavenThis supports the Maven widget and search functionality. (Privacy Policy)
    Marketing
    Google AdSenseThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Google DoubleClickGoogle provides ad serving technology and runs an ad network. (Privacy Policy)
    Index ExchangeThis is an ad network. (Privacy Policy)
    SovrnThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Facebook AdsThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Amazon Unified Ad MarketplaceThis is an ad network. (Privacy Policy)
    AppNexusThis is an ad network. (Privacy Policy)
    OpenxThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Rubicon ProjectThis is an ad network. (Privacy Policy)
    TripleLiftThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Say MediaWe partner with Say Media to deliver ad campaigns on our sites. (Privacy Policy)
    Remarketing PixelsWe may use remarketing pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to advertise the HubPages Service to people that have visited our sites.
    Conversion Tracking PixelsWe may use conversion tracking pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to identify when an advertisement has successfully resulted in the desired action, such as signing up for the HubPages Service or publishing an article on the HubPages Service.
    Statistics
    Author Google AnalyticsThis is used to provide traffic data and reports to the authors of articles on the HubPages Service. (Privacy Policy)
    ComscoreComScore is a media measurement and analytics company providing marketing data and analytics to enterprises, media and advertising agencies, and publishers. Non-consent will result in ComScore only processing obfuscated personal data. (Privacy Policy)
    Amazon Tracking PixelSome articles display amazon products as part of the Amazon Affiliate program, this pixel provides traffic statistics for those products (Privacy Policy)