ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel

General Knowledge Quiz 2013

Updated on May 21, 2015

General Knowledge Quiz Contents

Need a fun activity for your ESL class? This 2013 general knowledge quiz is perfect for those lazy days or for end of term activity. It is a round-up of all the eventful things that happened in 2013. The categories are:

  • Music/Celebrity
  • Sport
  • General
  • History/Politics


Level: Intermediate, upper-intermediate and advanced.

Time: 60 minutes.

General Knowledge Quiz 2013

Source

General


1. Which city in America filed for bankruptcy?

Answer: Detroit

2. Several leading supermarket chains across the U.K. discovered their frozen beef meals contained what?

Answer: Horse meat

3. Doctors in the U.S.A. made medical history when they treated and cured a baby for what disease?

Answer: HIV

4. What unexpected event occurred in central Russia, injuring over a 1000 people?

Answer: A meteorite entered the atmosphere at a speed of 333,000 mph

5. In a car park in Leicester, England the remains of a skeleton were found. The bones are believed to belong to whom?

Answer: King Richard III, who was killed in battle in 1485.

6. Super Typhoon Haiyan was one of the strongest storms recorded on the planet. What country was worst affected by it?

Answer: The Philippines

7. What did Google’s "Project Loon" involve?

Answer: It involved sending up lots of giant balloons into the sky to transmit internet access to remote regions around the globe.

8. What was the highest grossing movie of 2013?

Answer: Iron Man 3

9. Shoppers in an Ikea store in Canada were surprised to see a _________ walking around wearing a coat and nappy.

Answer: Monkey

10. Which country suffered one of the worst modern day industrial accidents in a garment factory with a death toll of over 1000 people?

Answer: Bangladesh


Cyclist

Source

Sports


1. At the Honda Classic in Palm Beach, why did golfer Rory Mc Ilroy quit the game during the second round?

Answer: He had a toothache

2. One of Britain’s most famous football managers retired from the sport in 2013. His rap sheets includes: 26 years, 13 domestic league titles, 2 European Champions League crowns, 5 FA Cups and 4 League Cups. What was his name?

Answer: Alex Ferguson

3. What role model and hero admitted to taking performance enhancing drugs on the Oprah Winfrey show?

Answer: Lance Armstrong

4. In 2013 a European team won 14 of its 16 league games as well as qualifying for the last 16 of the Champions League. What was the name of this team?

Answer: Bayern Munich

5. "The Little Master," as he is affectionately known, was the richest cricket player and the highest run scorer in both the five-day and limited-overs formats. After 200 Test matches, 100 international centuries, he retired. Who was he?

Answer: Sachin Tendulkar

6. Who is South Africa’s ‘Blade Runner’ and what was he accused of?

Answer: Oscar Pistorius was accused of murder

7. After 19 years in Major League, 652 saves and serving as the Yankees' closer for 17 seasons, baseball’s greatest closer retires. What was his name?

Answer: Mariano Riveira

8. A famous boxer returns something to his old opponent in a Footlocker advert. Who was it and what does he return?

Answer: Mike Tyson returns Evander Holyfield’s ear.

9. Who won the Rugby World Cup 2013?

Answer: Australia

10. Who won Wimbledon 2013?

Answer: Andy Murray, a British man.


Source

Music/Celebrity


1. What was odd about Beyoncé’s performance for President Obama’s second inauguration?

Answer: She was lip-syncing

2. Which country did Dennis Rodman visit to train basketball players?

Answer: North Korea

3. Name the duo that had an incredibly successful song in 2013? They are a French group that have never revealed their identities because they always wear masks.

Answer: Daft Punk, Get Lucky

4. Who were the 2 most pirated musicians of 2013?

Answer: Rihanna and Bruno Mars

5. This famous actor died of a heart attack. He was best known for playing the part in a hit show called the Soprano’s. What was his character called and what was his real name?

Answer: James Gandolfini played the part of Tony Soprano

6. What is the name of the royal baby who was born in 2013?

Answer: Prince George

7. This musician was well known for his influential work with the rock group The Velvet Underground and the song ‘Walk on the Wild Side.’ He died that year, who was he?

Answer: Lou Reed

8. What brave, but shocking decision did Angelina Jolie make?

Answer: The decision to have a double mastectomy

9. What famous actress, known for her role as Batwoman, tied the knot in France?

Answer: Halle Berry

10. What is the Harlem Shake?

Answer: It’s an internet meme in the form of a video. The participants perform a comedy sketch which is accompanied by a song.

History/Politics


1. What famous British politician and ex-prime minister died in 2013?

Answer: Margaret Thatcher

2. In 2013 Joseph Aloisius Ratzinger resigned from his job as Pope. Who took over?

Answer: Pope Francis

3. What was the name of the whistleblower who revealed some of the biggest intelligence secrets in the history of America's NSA?

Answer: Edward Snowden

4. Tamerlan Tsarnaev and his brother Dzokhar are infamous for what?

Answer: The Boston Marathon Bombing

5. Senator John McCain was doing what during a 3 hour congressional hearing on whether to bomb the Assad regime in Syria?

a) Listening intently b) Sleeping c) Texting d) Playing poker on his phone

Answer: Playing poker on his phone

6. What man passed away in 2013 after devoting his life to the fight against apartheid?

Answer: Nelson Mandela

7. What controversial leader of a Latin American country died of cancer in this year?

Answer: Hugo Chavez of Venezuela

8. Barack Obama, David Cameron and Danish Prime Minister Helle Thorning-Schmidt were caught doing what at Nelson Mandela’s funeral?

Answer: Taking a selfie (a photograph of themselves)

9. Mayor of Toronto, Rob Ford, admitted to doing what?

Answer: Smoking crack cocaine

10. What country in Latin America elected a female president in 2013?

Answer: Chile


More Quizzes by the Author

Fun Quiz for ESL Students. This is a quiz with a difference. It's quirky and entertaining. It's designed to get your ESL students talking and having fun. It will also give you, the teacher, a break from the old routine.

What on earth happened in 2014? Find out with this entertaining general knowledge 2014 Quiz. It's packed with loads of questions that will last an entire class (60 minutes).

© 2015 Muttface

Comments

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    No comments yet.

    working

    This website uses cookies

    As a user in the EEA, your approval is needed on a few things. To provide a better website experience, hubpages.com uses cookies (and other similar technologies) and may collect, process, and share personal data. Please choose which areas of our service you consent to our doing so.

    For more information on managing or withdrawing consents and how we handle data, visit our Privacy Policy at: https://hubpages.com/privacy-policy#gdpr

    Show Details
    Necessary
    HubPages Device IDThis is used to identify particular browsers or devices when the access the service, and is used for security reasons.
    LoginThis is necessary to sign in to the HubPages Service.
    Google RecaptchaThis is used to prevent bots and spam. (Privacy Policy)
    AkismetThis is used to detect comment spam. (Privacy Policy)
    HubPages Google AnalyticsThis is used to provide data on traffic to our website, all personally identifyable data is anonymized. (Privacy Policy)
    HubPages Traffic PixelThis is used to collect data on traffic to articles and other pages on our site. Unless you are signed in to a HubPages account, all personally identifiable information is anonymized.
    Amazon Web ServicesThis is a cloud services platform that we used to host our service. (Privacy Policy)
    CloudflareThis is a cloud CDN service that we use to efficiently deliver files required for our service to operate such as javascript, cascading style sheets, images, and videos. (Privacy Policy)
    Google Hosted LibrariesJavascript software libraries such as jQuery are loaded at endpoints on the googleapis.com or gstatic.com domains, for performance and efficiency reasons. (Privacy Policy)
    Features
    Google Custom SearchThis is feature allows you to search the site. (Privacy Policy)
    Google MapsSome articles have Google Maps embedded in them. (Privacy Policy)
    Google ChartsThis is used to display charts and graphs on articles and the author center. (Privacy Policy)
    Google AdSense Host APIThis service allows you to sign up for or associate a Google AdSense account with HubPages, so that you can earn money from ads on your articles. No data is shared unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Google YouTubeSome articles have YouTube videos embedded in them. (Privacy Policy)
    VimeoSome articles have Vimeo videos embedded in them. (Privacy Policy)
    PaypalThis is used for a registered author who enrolls in the HubPages Earnings program and requests to be paid via PayPal. No data is shared with Paypal unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    Facebook LoginYou can use this to streamline signing up for, or signing in to your Hubpages account. No data is shared with Facebook unless you engage with this feature. (Privacy Policy)
    MavenThis supports the Maven widget and search functionality. (Privacy Policy)
    Marketing
    Google AdSenseThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Google DoubleClickGoogle provides ad serving technology and runs an ad network. (Privacy Policy)
    Index ExchangeThis is an ad network. (Privacy Policy)
    SovrnThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Facebook AdsThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Amazon Unified Ad MarketplaceThis is an ad network. (Privacy Policy)
    AppNexusThis is an ad network. (Privacy Policy)
    OpenxThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Rubicon ProjectThis is an ad network. (Privacy Policy)
    TripleLiftThis is an ad network. (Privacy Policy)
    Say MediaWe partner with Say Media to deliver ad campaigns on our sites. (Privacy Policy)
    Remarketing PixelsWe may use remarketing pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to advertise the HubPages Service to people that have visited our sites.
    Conversion Tracking PixelsWe may use conversion tracking pixels from advertising networks such as Google AdWords, Bing Ads, and Facebook in order to identify when an advertisement has successfully resulted in the desired action, such as signing up for the HubPages Service or publishing an article on the HubPages Service.
    Statistics
    Author Google AnalyticsThis is used to provide traffic data and reports to the authors of articles on the HubPages Service. (Privacy Policy)
    ComscoreComScore is a media measurement and analytics company providing marketing data and analytics to enterprises, media and advertising agencies, and publishers. Non-consent will result in ComScore only processing obfuscated personal data. (Privacy Policy)
    Amazon Tracking PixelSome articles display amazon products as part of the Amazon Affiliate program, this pixel provides traffic statistics for those products (Privacy Policy)