ArtsAutosBooksBusinessEducationEntertainmentFamilyFashionFoodGamesGenderHealthHolidaysHomeHubPagesPersonal FinancePetsPoliticsReligionSportsTechnologyTravel

Physics Multiple Choice Questions

Updated on November 14, 2013
Blue color of sky
Blue color of sky

1. The blue color of the sky is due to

a) Diffraction of light

b) Dispersion of light

c) Reflection of light

d) Refraction of light

2. The three law of planetary motion are given by

a) Aristole

b) Kepler

c) Copernicus

d) Tycho Brahe

3. An insect can run along the surface of the pond without wetting its feet.

a) Viscosity

b) Pascal’s law

c) Surface Tension

d) Capillary action

4. Moment of inertia of a body depends upon

a) Its mass

b) Axis of rotation of the body

c) Mass of the body and axis of rotation of the body

d) None of the above

5. The hot air balloon rises because it is

a) Denser

b) Less dense

c) Equally dense

d) None of the above

6. To an astronaut in space, the sky will appear

a) blue

b) white

c) red

d) black

Rainbow
Rainbow

7. The colors in a rainbow are produced due to

a) Interference of light waves reflected by water drops in the air

b) diffraction of light waves

c) dispersion and total internal reflection of sunlight by water drops in the air

d) all of the above


Periscope
Periscope

8. A periscope is an instrument used for

a) finding the focal length of a lens

b)seeing very distant objects

c) seeing very small objects

d) viewing objects out of the line of vision

9. A black hole absorbs

a) All radiation

b) all radiation except those in the visible region

c) all radiation except X rays

d) all radiation except microwaves and X rays

10. Newton’s law of gravitation applies to

a) Small bodies only

b) Planets only

c) Both small and big bodies

d) is valid within the solar system only

11. 1 kWh is equal to:

a) 36 x 10 6 J

b) 3.6 x 10 6 J

c) 3600 J

d) 36000 J

12. Wave nature of electron was first experimentally verified by

a) Einstein

b)Huygens

c) Davisson and Germer

d) Rayleigh

Ozone layer
Ozone layer

13. Ozone layer situated in which layer of the atmosphere:

a) Stratosphere

b) Mesophere

c) Tropospere

d) Ionosphere

14. The ability of an optical instrument to produce separate images of two objects clearly is

a) Limits of resolution

b)Magnification

c) Resolving power

d) Polarisation

Stars
Stars

15. The source of energy in stars is due to

a) Nuclear fission

b) Nuclear fusion

c) Radioactive disintegration

d) Chain reaction

16. 1 curie is equal to

a) 3.7 x 10 10 dis/sec

b) 10 6 dis/sec

c) 37 x 10 10 dis/sec

d) 37 x 106 dis/sec

17. Which is used in voltage regular circuit?

a) Photo diode

b) p-n junction diode

c) Zener diode

d) Solar cell

18. Which is the correct relation for stress?

a)Force/Area

b) Force/Length

c) Force/Displacement

d) Force/Velocity

19. The gravitational field intensity is maximum at the

a) poles

b)Equator

c) center of the earth

d) region above the atmosphere


Velocity Time Graph
Velocity Time Graph

20. Slope of the velocity time graph gives:

a) Acceleration

b) Displacement

c) Area

d) Instantaneous velocity

Answers:

1- b, 2-b, 3-c, 4-c, 5-b, 6-d, 7-c, 8-d, 9-b,10-c

11-b, 12-c, 13-a, 14-c, 15-b, 16-a, 17-c, 18-a, 19-b, 20-a

© 2013 Deena

Comments

    0 of 8192 characters used
    Post Comment

    • teaches12345 profile image

      Dianna Mendez 3 years ago

      Very clever way to pose questions on physics! I didn't know most of them but had fun guessing.

    • My Cook Book profile image

      Dil Vil 3 years ago from India

      Like your questions hub. Thank you.